Nyitókép: viptravel.sk

 

A koronavírus-járvány és az új mutációk terjedése miatt a szlovákiai polgárok fontolják meg a zöld országokba való utazás szükségességét – derül ki a külügyminisztérium által kiadott utazási ajánlásból. A tárca tanácsa szerint ha csak lehet, piros országba ne utazzunk, fekete országba pedig végképp nem ajánlatos az utazás.

 

„A világban az elfogadott óvintézkedések gyors és előreláthatatlan változása miatt a szlovákiai polgárral az utazás során könnyen megeshet, hogy a korlátozások miatt nem tud hazautazni, vagy egyéb más komplikációk bonyolítják a hazatérését“

 

– hívta fel a figyelmet a tárca. A külügyminisztérium a weboldalán rendszeresen tájékoztat a határokon bevezetett aktuális korlátozásokról és az egyes országokba való belépés feltételeiről.

 hirdetes_810x300  

 

Amennyiben a hazai polgár szükséghelyzetbe kerül külföldön, a Szlovák Köztársaságnak az adott országban működtetett képviseleti hivatalához, a Konzuli Információs Központhoz vagy a külügyminisztérium Diplomáciai Szolgálatához (+421 2 5978 5978) fordulhat.

 

„Egyúttal azt tanácsoljuk a szlovákiai polgároknak, hogy a külföldi utazás előtt használják az önkéntes elektronikus regisztrációt a külügyi tárca weboldalán vagy a Svetobežka mobilalkalmazáson keresztül“

 

– tették hozzá.

 

Az utazási szemafor a járványhelyzet, a népesség beoltottsága és az új mutánsok terjedése alapján ítéli meg az egyes országok besorolását.

 

A zöld országból való hazatérés után 14 napos karanténba kell vonulni, amit negatív PCR- vagy antigénteszttel lehet kiváltani. A karantén alól kivételt képeznek a beoltottak, azok, akik átestek a fertőzésen, illetve a gyerekek 18 éves korig.

 

A piros országból való hazatérés után szintén 14 napos karanténba kell vonulni, amit legkorábban a nyolcadik napon negatív PCR-teszttel lehet kiváltani.

 

A fekete országból való hazatérés után tekintet nélkül a teszteredményre 14 napos karantént kell abszolválni.

 

Jelenleg a zöld besorolású országok közé tartozik Andorra, Ausztrália, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Kínai Népköztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Grönland, Hollandia, Hong Kong, Horvátország, Izland, Írország, Izrael, Japán, Dél-Korea, Liechtenstein, Litvánia, Lettország, Luxemburg, Makaó, Magyarország, Málta, Monaco, Németország, Norvégia, Új-Zéland, Lengyelország, Portugália, Ausztria, Románia, San Marino, Szingapúr, Szlovénia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Olaszország és Taiwan.

 

A piros besorolású országok közé tartozik Albánia, Örményország, Fehéroroszország, Bosznia és Hercegovina, Montenegró, Egyiptom, Grúzia, Jordánia, Kanada, Kazahsztán, Kuba, Kuvait, Kirgizisztán, Libanon, Malajzia, Moldávia, Mongólia, Puerto Rico, Oroszországi Föderáció, Észak-Macedónia, Szerbia, USA, Tádzsikisztán, Thaiföld, Tunézia, Törökország, Türkmenisztán, Ukrajna és Üzbegisztán. A többi ország fekete besorolású.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.