Nyitókép forrása: rte.com
Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) képviselője azt szorgalmazza, hogy az EU államaiban a 60 év felettiek esetében se használják az AstraZeneca oltóanyagát. Több európai ország a vérrögképződés veszélye miatt már korábban felfüggesztette a brit-svéd vakcina használatát a 60 év alattiak körében.

 

Az EMA korábban minden korosztály számára alkalmasnak találta a Vaxzevria használatát, azzal indokolva, hogy a koronavírus-fertőzés és annak súlyos lefolyása jóval nagyobb kockázatot képvisel, mint az oltóanyag esetleges mellékhatásai.

 

Marco Cavaleri szerint a mRNS-technológián alapuló vakcinák használata a jelen körülmények között előnyösebbek. Ilyen oltóanyag a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna készítménye.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Cavaleri az EU súlyosan elhibázott vakcinabeszerzési programjának vezetője is egyben, aki már április elején – még a vizsgálati eredmények megjelenése előtt – olyan nyilatkozatot tett, miszerint kapcsolat áll fenn a vérrögképződés és az AstraZeneca vakcinája között. Ezt később az EMA hivatalos közleményben cáfolta, ám a gyakorlatban Cavaleri hozzájárult  az AstraZeneca iránti kereslet csökkenéséhez, akkor még egy olyan időszakban, amikor még csúcsra járt a járványhullám és nem volt elég vakcina. A szlovák ŠÚKL gyógyszerfelügyelet akkor az EMA hivatalos álláspontját visszhangozta. Ma Szlovákiában nem oltanak Vaxzevriával, csak azok kapják ezt a vakcinát, akik második adagra várnak.

 hirdetes_810x300  

 

Pravda.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.