Nyitókép forrása: theguardian.com

 

Aki fekete besorolású országban, például Nagy-Britanniában dolgozik, de emellett Szlovákiában rendelkezik állandó- vagy átmeneti lakhellyel és megkapta a koronavírus elleni oltás legalább első adagját, nem kell karanténba mennie, ha hazajön – derül ki a Közegészségügyi Hivatal vonatkozó rendeletéből.

 

A briteknél már Delta-variáns (indiai mutáció) hajtja felfelé a járványstatisztikát. Nem csak a napi esetszámok, hanem a kórházban ápoltak száma is emelkedőben van. Ráadásul, az új esetek 90 százalékáért  Delta-variáns felelős. Kissé lemaradva, de hasonló a trend Portugáliában és Spanyolországban is. Lisszabon már vesztegzár alá került.

 

Annak ellenére, hogy Nagy-Britannia az új helyzet miatt fekete besorolású, tehát fokozottan kockázatos országnak minősül, az ott hivatalos munkaviszony alapján dolgozó szlovák állampolgárok Szlovákiába visszatérve mentesülnek a karantén alól, amennyiben legalább egy adag oltással rendelkeznek (legalább 22 napja felvették az első adag oltóanyagot), vagy az elmúlt fél évben átestek a koronavíruson. Sőt, negatív tesztet sem kell felmutatniuk.

 

 hirdetes_300x300  

Minden más esetben egy fekete besorolású országból hazaérve kötelező 14 napon karantén van előírva, úgy, hogy még negatív PCR teszttel sem lehet lerövidíteni a határidőt.

 

A brit szigeteken egyébként nagy számban élnek életvitelszerűen szlovák állampolgárok (nagyjából 110 ezren lehetnek). A kivétel azonban nyilvánvaló kockázatokat rejt magában. Az első adag oltás nem biztosít olyan fokú védelmet a Delta-variánssal szemben, mint a korábbi mutációk esetében. A Pfizer rendelkezik eddig a legjobb nyilvánosan is közölt adattal, két oltás után 73 százalékos védettséget biztosít – a brit mutációnál ez még 92 százalékos volt.

 

És nyilván még mindenki emlékszik, hogy a karácsony előtti későn és nem elégségesen meghozott korlátozó intézkedések következtében milyen mértékben szabadult be Szlovákiába a brit mutáció, aminél viszont a Delta-variáns 40 százalékkal fertőzőképesebb…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.