Nyitókép forrása: Facebook.com/Potápi Árpád János

 

Fel kell hívni a figyelmet minden velünk történt igazságtalanságra, és abból kell építkeznünk, amit nem vehetnek el tőlünk: magyarságunkból, kultúránkból és anyanyelvünkből – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken a felvidéki Nagyszelmencen, ahol köszöntőt mondott a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával ott megvalósított fejlesztések átadásán.

 

A szlovák-ukrán határ által kettéosztott Szelmenc falu szlovák oldalra került részén, Nagyszelmencen a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával egy szállót, egy Dobó István emlékszobát, egy konferenciatermet és egy interaktív tárlatot sikerült létrehozni.

 

Potápi Árpád János az ünnepélyes átadón mondott beszédében felidézte a trianoni békediktátum által az anyaországból kiszakított, majd 1945 után kettészakított település történetét és lakóinak ebből adódó tragédiáját, rámutatva: a nagyhatalmak az igazságosság lózungjaiba rejtve hoztak döntéseket, de közben az ott élőkkel nem törődve áldoztak fel emberi sorsokat.

 

 hirdetes_400x285  

„Valahányszor, amikor idegen hatalmak próbálnak rajtunk keresztül példát statuálni, vagy bújtatott érdekeiket nemzetünk kárán érvényesíteni, ilyen és ehhez hasonló tragédiák történnek” – hangsúlyozta Potápi Árpád János. Hozzáfűzte: igazságot szolgáltatni ugyan már nem lehet, de fel kell hívni a figyelmet minden igazságtalanságra, ugyanakkor alázatosan építkezni kell, abból, amiből még lehet, amit nem tudtak elvenni, vagyis a magyarságból, a kultúrából, a nyelvünkből.

 

Az államtitkár rávilágított: a magyar ormány 2010 óta ebben a szellemben dolgozik, a nemzetpolitika kiemelt figyelmet fordít az anyanyelvi oktatás támogatására és hatalmas sikerként könyvelhető el, hogy a magyar gyermekek között nőtt a magyar iskolába iratkozók aránya. „Az elmúlt tíz évben nemzetünk határokon átívelő, rendszerszintű támogatása folyamatos. Ennek köszönhetően egyre inkább kezdjük egy egységes oktatási, gazdasági és kulturális térré alakítani a Kárpát-medencét” – szögezte le Potápi Árpád János.

 

A nemzetpolitikai államtitkár a közeli Kaposkelecsényben is újonnan elkészült fejlesztéseket adott át, ott egy óvodai játszóteret és egy a helyi tájházat sikerült létrehozni, valamint egy kisbuszt is átadtak.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.