Nyitókép forrása: reprofotó: sme.sk

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert interjúvolta meg az a SME napilap internetes kiadása, amelyről tavasszal derült ki, hogy Soros Györgyhöz köthető szervezetek érdekeltségébe kerül át a PENTA befektetőcsoporttól. Épp ezért nem lepődtünk meg, hogy az interjú tele volt egyoldalú és öncélú kérdésekkel, ugyanakkor a kérdező, Zuzana Kovačič Hanzelová a beszélgetés végén alaposan megégette magát üres vádaskodásaival.

 

A műsor utolsó részében történetesen azzal vádolta meg a magyar kormányt, hogy nem igazságos a választási rendszere, és hogy ezt az EBESZ is megállapította egy korábbi jelentésében.

 

Hanzelová a kérdés „felvezetőjében” úgy fogalmazott, az EBESZ konstatálta (érdemes figyelni a megfogalmazást, mert ezzel a kérdező azt sugallja, hogy ténymegállapításról és nem véleményről, vagy álláspontról van szó), hogy a magyar választások bár szabadok voltak, nem voltak igazságosak. Ráadásul – tette hozzá Hanzelová – a választásokat egy olyan törvény alapján tartják majd meg, amely alapján az ellenzék nem kap elég teret az állami médiában.

 

 hirdetes_810x300  

„Most, az önök kormánya újonnan létrejövő alapítványokba irányítja a milliárdokat, amelyek a következő kormány hatáskörén kívülre esnek (…). Ez úgy néz ki, mintha kudarcra készülnének”

 

Mivel kérdés nem hangzott el, Szijjártó mindössze jelezte, hogy Hanzelová állításai abszurdak. Majd megpróbálta arra felhívni a figyelmet, hogy a magyar parlament a demokratikus választásokon kapott mandátummal élve változtatta meg a választási törvényt. A műsorvezető erre nevetségesen gyenge érvelésbe kezdett:

 

ZKH: „Tehát önök tényleg megváltoztatták a választási törvényt”

SzP: „A parlament változtatta meg”

ZKH: „Ahol a Fidesznek van többsége. És megváltoztatta a választási rendszert”

SzP:  „És ez talán bűn?”

ZKH: „Ez nem bűn, de nem tűnik igazságos versenynek”

SzP: „Mondja el, hogy miért nem igazságos?”

ZKH: „Mert egységbe, egy listára kényszerítette az ellenzéket”

SzP: „Nem, ez nem igaz”

 

És most a csattanó, a SME riporterének arroganciája ebben a pillanatban leolvad, és bár ő vetette fel a témát, ő fogalmazott meg vádakat, kénytelen elismerni:

 

ZKH: „Én nem tudom önnek elmondani a részleteket”

SzP: „Ön kijelent egy álláspontot, hogy ez nem demokratikus, de nem tudja elmondani, hogy miért?”

 

És ez volt az a pont, ahol Hanzelová gyorsan új témát nyitott, amelyet aztán már inkább érdemben ki sem engedett fejteni. Egyébként a műsorvezető kínos leégése az angolul készült interjú szlovák feliratából kimaradt.

 

Narratíva építés a nulláról

 

Valójában az EBESZ-re hivatkozni Magyarország kapcsán, némileg csúsztatás. Az elmúlt néhány évben a Financial Timestól kezdve sok más médium előszeretettel használja idézetként azt a mondatot, hogy a magyarországi választások „szabadok voltak, de nem igazságosak” (free but not fair). Utánakerestünk az EBESZ archívumában, és mi nem találtunk olyan hivatalos jelentést, ahol ez így elhangzott volna. Pontosabban egyet igen, de Horvátországra vonatkozóan és még 1997-ből.

 

Az igaz, hogy az EBESZ kifogást emelt „nem egyenlő feltételek” miatt, ám a jelentés készültekor 2018 augusztusát írtuk, és a balliberális mainstream épp a Sargentini-jelentés kapcsán tartott boszorkányüldözést Magyarországgal szemben.

 

A „szabad, de nem igazságos” narratívát az EBESZ oldalán csak egy olyan dokumentum taglalja Magyarország kapcsán, amelynek fejlécében olyan, Soros Györgyhöz és a liberális mainstreamhez kapcsolódó szervezetek logója díszeleg, mint a 2018-as boszorkányüldözésben aktív szerepet vállaló Transparency International vagy a Magyar Helsinki Bizottság. Az összefüggések innentől kezdve elég világosak.

 

Ebbe a kórusba állt most be új tulajdonosával a háta mögött a SME szlovák napilap. A SME kiadója mögötti tulajdonoscseréről korábban a Körkép.sk is részletesen foglalkozott:

 

Változások a SME tulajdonosi körében: a Penta eladta részesedését Sorosnak

 

Király Zsolt: Soros megérkezett! Mi történik a szlovákiai sajtóban?

 

Nem csak Soros pénze jön Szlovákiába, hanem ideológiája és a módszerei is

 

 

körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 27 olvasónak tetszik ez a cikk.