Nyitókép: Körkép.sk (montázs)

 

Az utóbbi időben össztűz alá vették a magyar és uniós liberális körök a Fidesz KDNP kormányzat pedofiltörvényét.
A felvidéki magyar közösség számára különösen fontos ilyenkor látni, hogy saját politikai vezetőik milyen álláspontot képviselnek az ügyben. Hol helyezkednek el értékrendileg, képesek-e véleményt megfogalmazni az ilyen megosztó témákban is, vagy sem.

 

Miközben a Fidesz vezetői, például Szijjártó Péter magyar külgazdasági- és külügyminiszter beleáll a témába és nem hajol el az ezzel kapcsolatos provokatív kérdések elől, felvidéki magyar viszonylatban már nem ilyen egyértelmű a helyzet.

 

Az MKP és annak elnöke, mely párt elvileg a magyar kormányzat stratégiai partnere és Gyimesi György, az OĽaNO magyar nemzetiségű politikusa különböző álláspontra helyezkedtek a témában.

 

 hirdetes_810x300  

Forró Krisztiánt a Penta kezében levő progresszív, liberális Új Szó kérdezte. Az MKP elnöke megkerülte az álláspontra helyezkedést.

 

„Magyarország ügye, ezt ott kell megoldani. Nem nekünk innen Felvidékről kell megoldanunk a magyarországi kérdéseket. Ez az ő dolguk. Mi sem szeretnénk, hogy beleszóljon Magyarország abba, mi történik Szlovákiában.

 

Nem várhatja el senki tőlünk, hogy mi innen a Felvidékről próbáljunk beleszólni abba, mi történik Magyarországon. Nem szabad importálni sem az ottani kérdéseket ide a Felvidékre, nem szabad, hogy megosszuk a közösségünket. Nem kell keresni azokat a témákat, amelyek megosztanak bennünket, pont ellenkezőleg”

 

– nyilatkozta a stratégiai partner Forró.

 

Kép: reprofoto (ereport)

 

Gyimesi György ezzel szemben köntörfalazás nélkül felvállalta véleményét.

 

„Orbán Viktor jó politikát folytat Magyarországon. Ezt mutatják a választási eredmények is. Háromszor egymás után kétharmadot szerzett”

 

– mondta Gyimesi az eReport-nak adott interjújában (az alábbi videóban 08.35-től).

 

 

A pedofiltörvényre vonatkozó kérdésre először úgy reagált, hogy a szlovák riporter valószínűleg nem olvasta a jogszabályt, mivel kérdésfeltevésében csak az EU-ban terjedő dezinformációról beszélt

 

„A törvény arról szól, hogy a gyermek 18 éves koráig a szexuális orientáltsággal kapcsolatos témákról a szülő dönt. Azaz, ha a család úgy dönt, hogy bizonyos narratíva szerinti nevelést választ, arra joga van. Magyarország nem szeretné, ha erről az iskolában, az oktatásügyben döntenének, ami szerintem rendben van”

 

– fejtette ki véleményét Gyimesi.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 35 olvasónak tetszik ez a cikk.