Nyitókép: Körkép.sk (Balog Zoltán püspök áldása)

 

Szombaton, június 26-án, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház X. Zsinatának ünnepi, nyitó istentiszteletén felszentelték Géresi Róbert református püspököt és Porubán Ferenc főgondnokot a rimaszombati református templomban.

 

Ünnepélyes eskütétel és szentelés a református egyházban

 

Az egyházvezetőket tavaly novemberben választotta meg a hét magyar és két szlovák egyházmegye egyházközségének presbitériuma. A 164 egyházközség az egyetlen püspökjelöltre, Géresi Róbert abaújszinai lelkipásztorra, egykori magyar egyetemes lelkészi főjegyzőre adta le a voksát. Így a 2021. január 1-jétől kezdődő  hatéves választási ciklusban ő áll majd a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház élén. Ezzel Fazekas Lászlót váltotta, aki tizenkét évig volt az egyház püspöke.

 hirdetes_300x300  

 

Zsinati bevonulás – az egyház zászlaját Czeglédy Botond, a Tompa Mihály Református Gimnázium diákja vitte

 

A Cantate Domino Süll Kinga vezetésével énekkel köszöntötte az új püspököt és főgondnokot

 

A magyar és a szlovák püspökhelyettesek és világi főjegyzők leteszik a hivatali esküt

 

Az új püspök áldásával az ünnepi istentisztelet végét jelzi

 

Az új püspök palástot az új főgondnok bocskait kap ajándékba

 

Az ünnepi nyitó istentiszteletet Erdélyi Pál vágfarkasdi lelkész vezette, majd Balog Zoltán püspök megnyitó igehirdetését hallgathatták a zsinat résztvevői.

 

Balog Zoltán a Prédikátor könyvéből idézett:

 

„Amikor az ember belefeledkezik dolgába, beszorul sorsába, akkor mondjuk, hogy –Tarts távolságot!  Tartani kell távolságot a dolgoktól, hogy kívülről tudjuk szemlélni magunkat. Amikor azt mondjuk – Rájöttem, az a jó és szép. A tudás és a felismerés nagyon fontos, mert bizalmat jelent. Bizalmat jelent másokkal szemben, de főleg Istennel szemben. Jó és szép – nagyon nehéz, élvezni az életet nem református erény. Ha belefeledkezel a dolgodba, elveszik a felelősség. Az adományt lehet mindig élvezni, sőt kell.  A ragadományt nem lehet élvezni, szétporlad nekünk, mert minden a Krisztusé. Mi reformátusok sokat teszünk a népért, küzdünk érte nagyon sok téren. Legyen mindig gondod a nyájra, de legfőbb legyen mindig Isten igéje” – mondta Balog Zoltán.

 

Az ünnepi istentiszteletet Erdélyi Pál, vágfarkasdi lelkipásztor vezette

 

Balog Zoltán püspök áldása

 

Czimbalmosné Molnár Éva gratulál az eskütételhez

 

Géresi Róbert püspök és Porubán Ferenc főgondnok hivatali esküjét Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke olvasta fel, amelyet az érintettek ünnepélyesen megerősitettek. Fazekas László, leköszönő püspök imát mondott értük, majd a jelen levő püspökök megáldották a két eskütevőt.

 

Géresi Róbert ezután magyarul és szlovákul is elmondta székfoglaló beszédjét. Elmondta, hogy harminc éve indította el őt a lelkészi pályán Mikó Jenő püspök. Beszédében Szent Pál apostolnak az Efezusiakhoz írt leveléből idézett. Mit adott nekünk Isten? Hogyan kell a keresztyén embernek élnie?

 

Erdélyi Géza emeritus püspök elfoglalja a helyét

 

Erdélyi Géza, emeritus püspök áldása

 

 

„Isten az életet adta nekünk. Mindent Istentől kaptunk. De fel kell tennünk a kérdést: – Minden a miénk? Hol van az életterünk, hol van a határunk? Tudnunk kell, hogy aki mindenkit akar szeretni, annak a felelőssége lanyhul. Meg kell maradnunk koncentrikus körökben a gyülekezetünk körül. Isten kegyelmén múlik minden.”

 

Beszélt arról is, hogy fogyatkoznak gyülekezeteink a Felvidéken. A magyar kormány által meghirdetett óvodaprogram, a nyári táborok, a sok foglalkozás a gyerekekkel, bizonnyal meg fogja hozni a gyümölcsét.

 

Géresi Róbert felszentelt püspök székfoglaló igehirdetése magyar és szlovák nyelven

 

Géresi Róbert püspök és Porubán Ferenc főgondnok leteszik az esküt

 

Igét hirdet Balog Zoltán püspök, Magyarország Református Egyháza Zsinatának lelkészi elnöke

 

„Magyar és szlovák gyülekezeteink is vannak. Egy egyház vagyunk. Nagyon fontos, hogy úgy hirdessük Isten igéjét, hogy azt a másik is átérezze. A Covid járvány sok lehetőséget is megmutatott nekünk az előrejutásban. Nem szabad elcsüggednünk!” – mondta a felszentelt püspök.

 

Ezután kórusének és szavalat hangzott el a felszenteltek tiszteletére és bátorítására. Majd Czimalmosné Molnár Éva Magyarország képviseletében felolvasta Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökének levelét, amelyben üdvözölte a Zsinat résztvevőit és gratulált az új tisztségviselőknek a beiktatásukhoz.

 

Martinovics János, a Rozsnyói Református Alapiskola tanára szavalatot ad elő

 

Református gyülekezet

 

Porubán Ferenc főgondnok bejelentette a Zsinat berekesztését, amelynek másodi részét július 10-re napolják el, majd Géresi Róbert püspök minden jelen levőt megáldott és bejelentette az ünnepi istentisztelet végét.

 

A X. Zsinat nyitó istentiszteletén részt vettek a Kárpát-medencei református egyházak lelkészi és világi vezetői, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház lelkipásztorai, gyülekezetek küldöttségei, a Zsinat lelkészi és világi képviselői, a testvéregyházak, valamint a szlovákiai egyházak, az Amerikai Magyar Református Egyház képviselete, a nyugat-európai protestáns egyházainak és segélyszervezeteinek képviselői, valamint a szlovákiai és magyarországi közjogi méltóságok.

 

Porubán Ferenc berekeszti a X. Zsinat első részét

 

Kolozsi Zoltán és neje, Jutka asszony Rimaszécsről érkeztek a zsinatra. A Körkép.sk őket kérdezte, mi a véleményük a zsinatról, annak lefolyásáról?

 

Kolozsi Zoltán és Jutka, a rimaszécsi gyülekezet presbiterei válaszolnak a Körkép.sk kérdésére

 

„Nálunk, Rimaszécsen a gyülekezetben már korábban lefolytak a tisztújítások. Mi mindketten presbiteri szolgálatot kaptunk és vállaltunk, ilyen minőségünkben vagyunk jelen a zsinaton. Az a véleményünk, hogy a hatévenkénti tisztújítás, fiatalítás nagyon szükséges az egyházban. Az ünnepi istentisztelet és az új tisztségviselők beiktatása nagyon rendezetten folyt le, látni és érezni lehetett a gondos szervezést.”- mondták el a véleményüket Kolozsiék.

 

Mede Géza

Képek: a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.