Nyitókép forrása: medicalnewstoday.com

 

A Moderna vakcinája a kórokozóval szemben hatásosan védekező antitestek termelésére ösztönzi szervezetet, bár ennek a hatásnak vannak korlátai. A Moderna kutatói nyolc különböző vérmintán tesztelték a vakcina hatását többek között a Delta-variánsra is. Az eredmények szerint az oltóanyag „semlegesítő antitesteket a vírusvariánsok ellen”. A vizsgálat a vakcina hatékonyságát nem mérte. Ugyanakkor jóval kevesebb antitest termelődött, mint a koronavírus korábbi változatai esetében.

 

A Delta-variáns esetében az antitestszint 2,1-szeresével csökkent a korábbi domináns törzsekkel összehasonlítva. A Nigériában azonosított Éta-variánsnál a visszaesés 4,2-szeres, az Angolában megjelenő A.VOI.V2 koronavírus esetében pedig 8-szoros.

 

A Moderna kutatói ennek ellenére nem tartanak attól, hogy az antitestszint befolyásolja a vakcina hatékonyságát. Szerintük az mRNS vakcinák erőteljes immunválaszt váltanak ki, ezért alapjáraton is antitestfelesleget generálnak, a visszaesés érdemben tehát nem befolyásolja az oltással kapott védettséget.

 

  hirdetes_300x300   

Bloomberg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.