Nyitókép forrása: ilriformista.it

 

Az Európai Unió tagállamai 16 pártjának elnökei pénteken egy időben írták alá saját fővárosaikban azt az Európa jövőjéről szóló közös nyilatkozatot, amelyben kiállnak az EU eszméje mellett, de elutasítják az európai szuperállam gondolatát (Európai Egyesült Államok) – jelentete be Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes, a legnagyobb lengyel kormányzópárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke.

 

A nyilatkozat azért látott napvilágot, mert elkezdődött az Európa jövőjéről szóló konferencia. Kaczyński hozzátette, hogy a konferencia céljai nem világos, és „elképzelhető, hogy olyan folyamatok elmélyítését szolgálja, amelyen nem az EU fejlesztésére irányulnak, hanem

 

mély és tartós válságot idéznek elő, olyan jelenségeket, amelyeknek semmi közül az alapító atyák elgondolásához és a közösség első éveinek gyakorlatához, amelyek egy szuperállamhoz, centralizációhoz, kulturális forradalomhoz vezetnek, melynek célja azt eddigi társadalmi struktúrák lerombolása”.

 

fogalmazott a lengyel kormányfő-helyettes, hozzátéve, hogy „ilyen forradalmakat mi nem akarunk”. Párhuzamot vont az EU-ban jelenleg zajló folyamatok valamint az európai és világtörténelem azon eseményeivel, amelyek következményei között társadalmi károkozás és a szabadság radikális korlátozása is szerepel.

 hirdetes_300x300  

 

Orbán Viktor magyar kormányfő a Fidesz hivatalos Facebook-oldalán jelentette be, hogy a Fidesz is csatlakozott a nyilatkozathoz.

 

„Ez a deklaráció az EU jövőjéről szól, a nemzetek, a családok és a hagyományos keresztény értékek megvédéséről”

 

mondta.

 

A Magyar Nemzet közlése szerint a következő pártok csatlakoztak még a kezdeményezéshez:

 

  • Bolgár Nemzeti Mozgalom
  • Dán Néppárt
  • Észt Konzervatív Néppárt
  • Finnek Pártja
  • Flamand Érdek
  • Görög Megoldás pártja
  • JA21 (Hollandia)
  • Keresztyéndemokrata Nemzeti Parasztpárt (Románia)
  • Liga (Olaszország)
  • Litvániai Lengyelek Választási Akciója – Keresztény Családok Szövetsége
  • Nemzeti Tömörülés (Franciaország)
  • Olasz Testvérek
  • Osztrák Szabadságpárt
  • Vox (Spanyolország)

 

A nyilatkozat úgy fogalmaz, hogy

 

„az EU egyre inkább olyan szélsőséges erők eszközévé válik, amelyek szeretnék Európát kulturálisan és vallás szempontjából is átformálni és végső soron egy nemzetmentes Európát építeni, és céljuk egy európai szuperállam létrehozása, az európai hagyományok lerombolása vagy eltörlése, alapvető társadalmi intézmények és morális alapelvek átalakítása.”

 

Az aláíró pártok azt szorgalmazzák, hogy az EU döntési mechanizmusában a közös álláspont kialakításánál továbbra is megmaradjon a konszenzus intézménye (több nyugati tagállamok és Brüsszel a kelet-közép-európai tagállamok szavazati jogának súlyát úgy nyirbálná meg, hogy a vét lehetőségét is magába foglaló konszenzusos döntést felváltaná a minősített többséggel, ami a nagy illetve a régi tagállamoknak kedvezne).

 

A nyilatkozat egyértelműen egy új európai parlamenti frakció létrejöttének előszele lehet. Az aláíró pártok jelenleg összesen 117 EP-képviselővel rendelkeznek, amivel a harmadik legnagyobb frakciót alkotnák az Európai Néppárt (EPP) és a Szocialisták és Demokraták (S&D) után.

 

Az Európai Parlamentben ráadásul a jövő év elején félidős választások lesznek, a testület többek között új elnököt kap, így lehetőség lesz a frakciók újrarendeződésére is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.