Nyitókép forrása: scmp.com

 

Az Egyesült Államokból terjedő progresszív ideológia, amely túl nagy hangsúlyt fejtet a faji személetmódnak, megosztja a francia társadalmat – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök a múlt héten egy interjúban. A nyugatról tájainkra is be-begyűrűző woke ideológiára utalva kifejtette, hogy ez a szemléletmód, amely elsősorban amerikai tudományos körökben népszerű, az egyenlőtlenség problémáját a faji vagy nemi identitástól teszi függővé, „pedig az ilyen összetett társadalmi jelentéseket nem lehet megmagyarázni kizárólag rasszizmussal vagy szexizmussal”.

 

A többnyire divattal és szépségápolási tanácsokkal foglalkozó francia ELLE magazin a múlt héten egészen mással hívja fel magára a figyelmet. A francia elnököt interjúvolta meg, aki gyakorlatilag ezt a lapot választotta, hogy nyíltan beszálljon a kultúrharcba – és elterelje a figyelmet csúfos vereségéről, amit a regionális választásokon szenvedett el.

 

Macron arról beszélt, hogy a francia társadalom az amerikai társadalomtudósok körében népszerű ideológiák beszivárgása miatt egyre inkább faji jellegűvé válik, a hátrányos megkülönböztetést és vagyoni vagyoni különbségeket pedig kizárólag faji vagy nemi helyzetéből kiindulva próbálja magyarázni.

 

 hirdetes_810x300  

„Egy sor fehérbőrű férfit tudnák önöknek bemutatni, akiknek más és más okból, de egyformán súlyos problémái vannak állásszerzés terén. A társadalmi nehézségeket nem csak a nem vagy a bőrszín határozza meg, hanem a társadalmi egyenlőtlenségek is. (…) „

 

mondta Macron, majd a BLM mozgalmat kritizálta. Mint fogalmazott, az elmúlt évben megjelenő rasszizmus elleni mozgalmak, mint amilyen a Black Lives Matter, ami az USA-ból megérkzve Franciaországban is nagy visszhangot keltett, egyes kritikusokban aggodalmat keltettek amiatt, hogy Franciaország esetleg amerikai faji és identitáspolitikát importál.

 

Macron nem először foglal állást az amerikai progresszivizmus terjedése ellen, amelyek szerinte igencsak megvetették lábukat a francia egyetemeken is.

 

„(…) Ott van például az angolszász tradíció, amely az eltérő történelmi tapasztalatokon alapul. Vannak problémáik, amelyeket mi tiszteletben tartunk, de ezek a problémák nem tartoznak hozzánk, nem a mieink. Újra vitát kell kezdeményeznünk és meg kell akadályoznunk, hogy az akadémiai-tudományos okfejtés tisztán ideológiával átitatott politikai vitává alakuljon át”

 

mondta a francia elnök tavaly októberben a Samuel Paty történelemtanár sírjánál, akit egy radikális iszlamista gyilkolt meg.

 

Macronnak egyébként komoly nehézségei adódtak egy évvel a francia elnökválasztás előtt. Franciaország külpolitikai vállalásai és a megerősödő iszlamizmus elleni fellépést ellehetetlenítő progresszív mainstream miatt a francia társadalomban a hangulat pattanásig feszült. Ugyanakkor Macron esélyei az újraválasztásra egyre csökkennek, legfőbb kihívója Marine Le Pen viszont sosem állt közelebb a győzelemhez, mint most.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Le Pen is vereséget szenvedett a regionális választásokon, de koránt sem akkora vereséget, mint amit Macronnak kellett lenyelnie. Ugyanakkor a regionális szavazás mindkét fordulója rekordalacsony részvétel mellett zajlott, messzire mutató következtetéseket hiba lenne levonni belőle.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!