Nyitókép forrása: revolt.tv

 

Szlovákiában Ferenc pápa álláspontjával és kommunikációs stílusával sikerrel szólítja meg a liberális értékrendhez közelebb álló személyeket is. Mindezt anélkül, hogy érdemben csökkenne a támogatottsága a konzervatívabb emberek körében – derül ki egy friss felmérésből, amelyet a Focus-ügynökség készített a Postoj.sk szlovák konzervatív hírportál Svet kresťanstva (Keresztény világ) című rovatának. A felmérésből az is kiderül, hogy a szlovákiai magyarok kevésbé szimpatizálni a katolikus egyházfővel, mint a többségi nemzet képviselői.

 

Ferenc pápa szeptember közepén Szlovákiába látogat, ennek apropóján a Focus megvizsgálta a Szentatya megítélését a lakosság körében. Összességében a lakosság 73,8 százalék pozitívan vagy inkább pozitívan tekint a pápára – annak ellenére hogy gyakran a liberális értékek pártjára állva tesz kijelentéseket. A pápára a megkérdezettek 16,3 százaléka tekint negatívan, 9,9 százalék pedig nem adott választ.

 

Ugyanakkor a pápa a nők körében népszerűbb, mint a férfiaknál (80 százalék a 67 százalék ellenében), a nyugdíjaskorúak korcsoportjában szintén nagyobb támogatottságnak örvend, mint a 18-34-éves fiataloknál (78,4 százalék a 66,4 százalék ellenében), és a szlovák nemzetiségűek inkább szimpatizálnak vele, mint a felvidéki magyarok (75,4 százalék a 62,4 százalék körében). 

 

 hirdetes_810x300  

 

A pártok szerinti megoszlás is érdekes képet mutat. Csak az ĽSNS-ből kiváló Republika választóinál vannak többségben azok, akik negatívan vagy inkább negatívan ítélik meg a pápát (a két csoport együtt 58,8 százalék), ugyanakkor a pápával nem szimpatizálók aránya az Aliancia-Szövetség választó esetében a második legnagyobb (29,6 százalék). A pápát szinte teljes egészében pozitívan értékelték a KDH választói (negatív felhang nélkül!), a Za ľudí, az OĽANO, de még a Progresívne Slovensko balliberális párt hívei is.

 

Itt érdemes kiemelni, hogy a pozitív véleményt formálók aránya alapján csökkenő sorrendbe rakott listán előkelő helyen szerepel PS, Hlas és az SaS választói köre is.

 

 

A liberális/konzervatív/centrista  felosztás azt mutatja, hogy a liberálisok körében a pápa támogatottsága 2,3 százalékponttal magasabb, mint a konzervatívoknál, ez utóbbiaktól pedig alig maradnak le a centristák.

 

 

A legnagyobb különbségeket a felekezethez való tartozás szerinti megoszlás mutatja. A görögkatolikusok körében a pápa pozitív megítélése csaknem 95 százalékos, a római katolikusoknál 80,6 százalékos, az evangélikusoknál 77,1 százalék, az "egyéb" kategóriába sorolt felekezeteknél 56,4 százalék (40,2 százalékos negatív ítélet mellett). A magát egy felekezethez tartózónak sem valló válaszadók fele szimpatizál a pápával, 27,5 százalékuk pedig épp ellenkezőleg.

 

A felmérés megnézte, hogy mely témával azonosítják leginkább a megkérdezettek Ferenc pápát. Az eredmény szerint a világbéke, a "legelesettebbek" (szegények, menekültek, kitaszítottak) védelme és a katolikus értékek védelme szerepel az első három helyen. Mindössze 14,9 százalék társítja Ferenc pápához a családok védelmét.

 


Körkép.sk, postoj.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!