Nyitókép: pxhere.com

 

A külföldi kirándulásról hazatérők, akiknek kötelező karantént írnak elő a hatályos jogszabályok, kérhetik orvosukat a pandémiás betegszabadság (pandemická PN) kiírására. A hírről a Szociális Biztosító szóvivője, Zuzana Dvoráková tájékoztatott. Az államilag elrendelt karanténra vonatkozó szabályok július 9-től változnak Szlovákiában.

 

A Közegészségügyi Hivatal rendelete szerint a kötelező karantén azokra vonatkozhat, akik július 9-én reggel 6 óra után belépnek Szlovákia területére, valamint azon további személyekre, akik ezzel a személlyel egy háztartásban élnek és karanténkötelezettségük van. A kötelező karantén ideje 14 nap abban az esetben, ha az adott egyén tünetmentes. A karantén korábban is megszakítható az 5. (vagy későbbi) napon elvégzett PCR-teszt negatív eredménye esetén. A 12 éven aluli gyermek esetében a karantén akkor ér véget, ha nincsenek tünetei, és a vele egy háztartásban élő felnőttek karanténkötelezettsége is véget ér.

 

A rendelkezés alól kivételt kapnak azok, akik már mind a két adag koronavírus elleni oltásukat megkapták, vagy 12 és 18 év közöttiek, és a velük egy háztartásban élők már megkapták mind a két adag koronavírus elleni oltásukat, tehát teljesen beoltottnak számítanak.

 

 hirdetes_400x285  

A repülőgéppel hazatérők kötelesek 72 óránál nem régebbi negatív PRC-tesztet bemutatni a rendőrség felszólítására, amennyiben olyan országokból térnek vissza, melyek nincsenek rajta a Közegészségügyi Hivatal listáján, mely a vonatkozó rendelet részét képezi.

 

A körzeti orvostól azok kérhetik a pandémiás betegszabadság kiírását, akikre vonatkozik a kötelező karantén. Az orvos elkérheti a külföldi utazást bizonyító igazolást, vagy a pozitív koronavírusteszt eredményét. Ezzel egyidőben a betegbiztosítással rendelkező, külföldről hazatérő személynek is kérvényeznie kell a pandémiás betegszabadságot a Szociális Biztosító weboldalán elérhető elektronikus kérvényen keresztül.

 

Amennyiben a biztosított személy a karantén ideje alatt továbbra is szabadságot vesz ki, vagy otthonról dolgozik, úgy nem jogosult a pandémiás betegszabadságra, ugyanakkor köteles betartani az előírt járványügyi intézkedéseket.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!