Nyitókép: teraz.sk (illusztrációs felvétel)

 

Uniós Covid-, vagy szlovákiai oltottsági igazoláson kívül más országok igazolásait is elfogadják.

 

Péntektől új szabályok érvényesek a Szlovákiába való belépésnél. Július 9-től így a döntő az, be van-e oltva az adott személy, vagy sem. Aki rendelkezik védőoltással, annak nem kell karanténba vonzlnia, de kötelezően regisztrálnia kell az eHranica formanyomtatványon keresztül.

 

Karantén alóli kivételek

 hirdetes_810x300  

 

A nem beoltottak kötelezően 14 napos karanténba mennek. Ez az időszak öt nap után negatív PCR-teszttel lerövidíthető. Az ingázók számára kivételek vannak, derül ki a Közegészségügyi Hivatal rendeletéből, mely a kormány aktualizált utazási szemaforára reagál.

 

Teljes védettséggel rendelkező személynek minősül, aki legalább 14 nappal és legfelje 12 hónappal van túl a második adag oltáson. Továbbá az, aki legalább 21 nappal és legfeljebb 12 hónappal van túl az egyadagos oltáson, vagy legalább 14 nappal és legfeljeb 12 hónappal van túl az első adag oltáson, melyet a Covid-19 fertőzésen való átesést követő 180 napon belül kapott meg.

 

Átmeneti időszak augusztus 9-ig

 

Átmenetileg, augusztus 9-ig az is teljes védettségű személynek minősül, aki csak az első adag oltást kapta meg, illetve rögtön az egy adagos vakcina beadása után.

 

Uniós Covid-, vagy szlovákiai oltottsági igazoláson kívül más országok igazolásait is elfogadják. Ennek feltétele, hogy az igazolás szlovák, cseh vagy angol nyelven legyen kiállítva.

 

A karantén azokra a közös háztartásban élő személyekre is vonatkozik, akik nem utaztak. A karantén alól a teljes védettséggel rendelkezőkön kívül augusztus 9-ig feloldást kapnak a 12-18 év közötti személyek, amennyiben a közös háztartásban élők közül senki nincs karanténban. Felmentést kap a karantén alól az a személy is, aki egészségügyi okokból adódóan nem kaphat oltást. Ugyanúgy az adott hivatást betöltők (légi pilóta, kamionsofőr, halotti szolgálat tagjai,) akikre eddig is kivétel vonatkozott.

 

Ingázókra vonatkozó feltételek

 

A munkahelyre ingázó, nem beoltott személyek számára szeptember 1-ig külön rezsim érvényes. Nem vonatkozik rájuk a karantén, ha van munkavégzési igazolásuk a munkáltatótól, illetve rendelkeznek 7 naposnál nem régebbi negatív PCR-teszttel. A karantén előírás nem vonatkozik a külföldi diákokra sem. A 7 napos PCR-teszt viszont számukra is kötelező.

 

Péntektől újra járható lesz minden határátkelő

 

Minden Szlovákiába belépő személynek regisztrálnia kell az eHranica nyomtatványon keresztül. Kivételt képeznek a 12 év alatti gyerekek, a tranzitforgalmat lebonyolító személyek, és egyes munkaköri foglalkozást betöltők.

 

Aki repülővel érkezik Szlovákiába, annak a https://www.mindop.sk/covid/ oldalon kell regisztrálnia. Egyes országok esetében feltétel a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt, ami a beoltott személyekre is érvényes. Az országok listáját a közlöny melléklete tartalmazza.

 

Tranzitforgalom esetén érvényben maradt, hogy megállás nélkül kell áthaladni az országon, kivéve, ha üzemanyagot tankolunk. A tranzitot nyolc órán belül kell megejteni, és nem szükséges hozzá az eHranicán keresztül való regisztráció. A tranzit számára külön korridor van kialakítva.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!