Nyitókép: camit.sk

 

Az uniós országokba való utazáshoz a beoltott szlovákiai polgároknak július 1-jétől az esetek többségében elegendő az uniós COVID-igazolvány, viszont vannak olyan országok is, amelyek regisztrációt kérnek az érkezés előtt.

 

Az uniós tagországok azt a személyt tartják teljesen beoltottnak, akinél a második oltás beadása után legkevesebb 14 nap telt el. Ezeknek a személyeknek a belépéshez elég az uniós COVID-igazolvány, így nem kell negatív tesztet felmutatniuk, és karanténba sem kell vonulniuk.

 

 hirdetes_810x300  

Az oltottak és az oltatlanok számára Montenegró biztosítja a legegyszerűbb belépési feltételeket. Ez az ország ugyan nem tartozik az EU-ba, de Szlovákia biztonságos országnak véli. A belépés bármilyen korlátozás nélkül lehetséges, amennyiben az illető személy az utazás előtt legkevesebb 15 napig biztonságos országban tartózkodott.

 

Korlátozások nélkül repülhetnek Ciprusra azok a személyek, akik az utóbbi 14 napot Szlovákiában vagy valamelyik más zöld besorolású országban töltötték. Az utazás előtt formanyomtatványt kell kiölteniü, felszólítás esetén pedig ingyenes koronavírus-tesztet kell csináltatniuk.

 

Magyarország területére szintén korlátozások nélkül utazhatnak a szlovákiai polgárok, kivételt képeznek a civil légi járatok.

 

Horvátország lehető teszi a belépést azoknak a személyeknek, akiket Pfizer, Moderna és Szputnyik V vakcinával oltottak, és az első oltás után eltelt legalább 22 nap, de 42 nap még nem. Az AstraZeneca-vakcina esetében az első vakcina után legkorábban 22 nappal lehet utazni, de 84 nap már nem telhet el. A Johnson & Johnson egydózisú vakcina esetében az első adag után legkorábban 14 nappal lehet beutazni Horvátországba.

 

Az utazás előtt több ország is formanyomtatvány kitöltését vagy elektronikus regisztrációt kér. Ide tartozik Csehország, Görögország, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Bulgária, Portugália, Ciprus és Törökország.

 

Lengyelországban és Szlovéniában nem feltétel a nyomtatvány kitöltése. Ausztriában sem, amennyiben az illető oltási igazolást, negatív tesztet vagy a betegségen való átesésről szóló igazolást tud felmutatni.

 

Amennyiben az oltatlan személyek Csehországba, Görögországba, Horvátországba, Bulgáriába, Portugáliába vagy Törökországba lépnek be, 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet vagy 48 óránál nem régebbi antigéntesztet kell felmutatniuk. A Lengyelországba, Spanyolországba és Olaszországba való belépéskor a PCR-teszt sem lehet 48 óránál régebbi. Málta csak PCR-tesztet fogad el, ami nem lehet 72 óránál öregebb.

 

Az országok többsége a COVID-19-en való átesésről szóló igazoltás is elfogadja (amennyiben a fertőzés óta még nem telt el 180 nap), de ez Máltára nem érvényes.

 

Július 9-től, péntektől a Szlovákiába való visszatérésre is szabályok vonatkoznak. A legfontosabb tényező az, hogy az illető személy be van-e oltva. A teljesen beoltott személyeknek nem kell karanténba vonulniuk, ha előre regisztrálnak az eHranica nyomtatványon keresztül. Az oltatlanoknak 14 napos karanténba kell vonulniuk, amit legkorábban az ötödik napon fejezhetnek be negatív PCR-teszteredménnyel.

 

Íme, a Szlovákiába való belépés új feltételei – Aki nincs beoltva, karanténba megy

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.