Nyitókép: reprofoto (TA3-live)

 

A járványügyi intézkedések miatt két csoportra lett felosztva a lakosság. Beoltottakra és nem beoltottakra, akikre különböző rezsim vonatkozik a határátlépések terén.

 

Utóbbiak emiatt tüntetéssorozatba, határlezárásokba is kezdtek, ami más, érdekes aspektusra is felhívta a figyelmet. Éspedig, Rajka szlovákok általi gyarmatosítására, aminek immár kendőzetlenül, nyíltan hangot is adnak az oda beköltözött szlovák telepesek.

 

Legutóbb a TA3 Bugár Bélát is rendszeresen futtató műsorvezetője, Anka Žitná adott teret a témának a Tak takto?! Című, július 7-én sugárzott műsorában.

  hirdetes_300x300   

 

Rajka a „kis Pozsony”

 

Ebben a beoltatlan ingázók érveinek felsorakoztatása mellett kapott szót a Rajkára beköltözött több ezer szlovák (vigyázat, a szlovák nem keverendő össze a magyar nemzetiségű, magyarul beszélő szlovákiai magyarral) egyik szószólója, Iveta Schäfferová (I.Š).

 

A műsorban az ingázókra vonatkozó problémák megtárgyalását követően szóba került a magyar-szlovák együttélés is Rajkán. A Schäfferová által csak kicsi Pozsonynak nevezett határmenti magyar település elmondása szerint jól viselkedik.

 

„Jól érzem ott magam, jó Rajkán lakni, értékelte helyzetét a járvány miatt komplikálódott határátjárás ellenére is az egyik szlovák telepes”

 

– nyilatkozta a műsorban.

 

„Minden a legnagyobb rendben”, mondja a Rajkát szlovák nyelvhasználatra kényszerítő egyik szlovák telepes. Kép: TA3 (reprofoto)

 

A könnyebb megértés kedvéért kivonatoztuk ide az elhangzottak szó szerinti, magyar fordítását.

 

Szépen haladnak az őslakosok a szlovákkal

 

Anka Žitná műsorvezető (A.Ž.): És megtanult magyarul? Nincs szükség a magyar nyelvre Magyarországon?

 

Iveta Schäfferová (I.Š): Egyáltalán nincs rá szükség, mert mi ott vagyunk vagy tízezren,

 

A.Ž.: Önök létszámban már megelőzték a magyarokat?

 

I.Š: Igen, mivel Rajkán 1200 őslakos él, mi pedig már 10-12 ezren vagyunk

 

A.Ž.: Ez jó. Akkor ők tanulnak szlovákul?

 

I.Š: Igen. Ők tanulnak szlovákul. Nagyon aranyosak, alkalmazkodóak. Persze olykor előfordulnak problémák. Van, hogy összefutunk olyannal aki épp mérges ránk. De neki is el lehet magyarázni, hogy nem lehet ránk mérges. Mivel valamilyen ingatlanfejlesztő eladta nekünk az ingatlant, másvalaki pedig a földjét adta el a developernak. Ugyanakkor néha bánt, hogy az, amim megvan Rajkán, nincs meg Szlovákiában. Jól érzem ott magam, Jó szomszédaim vannak, csupa szlovákok, csodálatos.

 

A.Ž: tehát megtalálták a módját annak, hogyan élhetnek ott, így Pozsonynak lényegében egy újabb városrésze jött létre Rajkán.

 

: Igen. Rajkát mi már kicsi Pozsonyban nevezzük (nevet.)

 

Az ominózus rész 18.50-től megtekinthető alább:

 

 

A Körkép.sk úgy tudja, hogy az arányokat illetően a valóság ezzel szemben kicsit más, de a szlovák telepesek már így is többségben vannak. 2000 őslakosra 4800 betelepült jut. Ennek veszélyei pedig a helyi magyarság identitását tekintve óriásiak.

 

Ha a született Rajkaiak nem fognak össze, községük hamarosan elveszik, és következhet Bezenye, Mosonmagyaróvár….

 

Úgy, ahogy az elmúlt évtizedekben több tömbmagyar terület is visszafordíthatatlanul felhígult és elszlovákosodott Felvidék magyarlakta területein.

 

Király Zsolt

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 27 olvasónak tetszik ez a cikk.