Rajmund, Zelma
 • HUF: 358.66
 • USD: 1.13
 • -6 °C
 • 1 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

„A rajkai őslakosok szlovákul tanulnak. Nagyon aranyosak, alkalmazkodóak” – Így gyarmatosították Rajkát a szlovákok.

Szépen haladnak az őslakosok a szlovákkal

Nyitókép: reprofoto (TA3-live)

 

A járványügyi intézkedések miatt két csoportra lett felosztva a lakosság. Beoltottakra és nem beoltottakra, akikre különböző rezsim vonatkozik a határátlépések terén.

 

Utóbbiak emiatt tüntetéssorozatba, határlezárásokba is kezdtek, ami más, érdekes aspektusra is felhívta a figyelmet. Éspedig, Rajka szlovákok általi gyarmatosítására, aminek immár kendőzetlenül, nyíltan hangot is adnak az oda beköltözött szlovák telepesek.

 

Legutóbb a TA3 Bugár Bélát is rendszeresen futtató műsorvezetője, Anka Žitná adott teret a témának a Tak takto?! Című, július 7-én sugárzott műsorában.

 

Rajka a “kis Pozsony”

 

Ebben a beoltatlan ingázók érveinek felsorakoztatása mellett kapott szót a Rajkára beköltözött több ezer szlovák (vigyázat, a szlovák nem keverendő össze a magyar nemzetiségű, magyarul beszélő szlovákiai magyarral) egyik szószólója, Iveta Schäfferová (I.Š).

 

A műsorban az ingázókra vonatkozó problémák megtárgyalását követően szóba került a magyar-szlovák együttélés is Rajkán. A Schäfferová által csak kicsi Pozsonynak nevezett határmenti magyar település elmondása szerint jól viselkedik.

 

„Jól érzem ott magam, jó Rajkán lakni, értékelte helyzetét a járvány miatt komplikálódott határátjárás ellenére is az egyik szlovák telepes”

 

– nyilatkozta a műsorban.

 

“Minden a legnagyobb rendben”, mondja a Rajkát szlovák nyelvhasználatra kényszerítő egyik szlovák telepes. Kép: TA3 (reprofoto)

 

A könnyebb megértés kedvéért kivonatoztuk ide az elhangzottak szó szerinti, magyar fordítását.

 

Szépen haladnak az őslakosok a szlovákkal

 

Anka Žitná műsorvezető (A.Ž.): És megtanult magyarul? Nincs szükség a magyar nyelvre Magyarországon?

 

Iveta Schäfferová (I.Š): Egyáltalán nincs rá szükség, mert mi ott vagyunk vagy tízezren,

 

A.Ž.: Önök létszámban már megelőzték a magyarokat?

 

I.Š: Igen, mivel Rajkán 1200 őslakos él, mi pedig már 10-12 ezren vagyunk

 

A.Ž.: Ez jó. Akkor ők tanulnak szlovákul?

 

I.Š: Igen. Ők tanulnak szlovákul. Nagyon aranyosak, alkalmazkodóak. Persze olykor előfordulnak problémák. Van, hogy összefutunk olyannal aki épp mérges ránk. De neki is el lehet magyarázni, hogy nem lehet ránk mérges. Mivel valamilyen ingatlanfejlesztő eladta nekünk az ingatlant, másvalaki pedig a földjét adta el a developernak. Ugyanakkor néha bánt, hogy az, amim megvan Rajkán, nincs meg Szlovákiában. Jól érzem ott magam, Jó szomszédaim vannak, csupa szlovákok, csodálatos.

 

A.Ž: tehát megtalálták a módját annak, hogyan élhetnek ott, így Pozsonynak lényegében egy újabb városrésze jött létre Rajkán.

 

: Igen. Rajkát mi már kicsi Pozsonyban nevezzük (nevet.)

 

Az ominózus rész 18.50-től megtekinthető alább:

 

 

A Körkép.sk úgy tudja, hogy az arányokat illetően a valóság ezzel szemben kicsit más, de a szlovák telepesek már így is többségben vannak. 2000 őslakosra 4800 betelepült jut. Ennek veszélyei pedig a helyi magyarság identitását tekintve óriásiak.

 

Ha a született Rajkaiak nem fognak össze, községük hamarosan elveszik, és következhet Bezenye, Mosonmagyaróvár….

 

Úgy, ahogy az elmúlt évtizedekben több tömbmagyar terület is visszafordíthatatlanul felhígult és elszlovákosodott Felvidék magyarlakta területein.

 

Király Zsolt

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 25 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Milos Vacho
2021. Júl. 12. 13:57

Tisztelt Király Zsolt! Szeretném megkérdezni mi az a hatalmas nagy veszély ami a helyi magyarság identitását veszélyezteti? Rajkán hivatalos helyen nemhallani más nyelvet mint Magyart, iskola, községi hivatal, bolt, patika, pósta, csak kizárólag Magyar nyelvet használ. A boltba csak kizárólag Magyar ujság és képeslap van. A község Magyar lakósai töbsége Mosomagyaróváron dolgozik illetve oktatódik, ott a városba nemhallani más nyelvet csak Magyart itt ott Németet, de Szlovákot szinte soha, Igen a határhoz közeli 3-4 falvakba sok a Szlovák, sokan Magyarúl is tud, nincs semmi probléma az eredeti lakosságal, itt élek 12.éve nagyok sok a Magyar ismerősöm akik aszt mondják nagyon jól kijönnek a Szlákokkal, sőt a helyi válakozók is azt mondják hogy csak a Szlovák klientela tarti őket víz felett. Az együttélés itt meglehetősen példaértékű. Nemtudom milyen veszélyeket talált fel, de itt semilyen nincs. Igen nemtatálom helyesnek ami az említett TA3 TV műsorba elhangzott de most ezért nincs semmi értelme ebbe most gyorsan bele kapaszkodni és felesleges ellenségeskedést vetni, mire és kinek jó az, Vagy ilyen módon új olvasókat keres. Mert ez nem a legjobb út rá. Ugyan eut megírtam a műsorba közreműködő Iveta Schäfferovának is hogy ez nemvólt szerencsés amit ott elhanzott. Minden jót kivánok.

Borbély József
2021. Júl. 12. 16:00

Vacho-én elhiszem,hogy neked-nektek jó,de nekünk tragikus történelmi tapasztalaraink vannak arra,hogy ahol ti megjelentek az a magyar számára tragédia. Talán ismered a mondást ,, Adj a tótnak szállást,kiver a házadból!,, De áruld csak el-mi a fészkes fenét kerestek magyar földön,ha ez fordítva történne-egy nagyméretű magyar beáramlással,akkor is ezt mondanád? Soha semmi jó nem származott még abból,ha erőszakosan vagy mesterkélt módon megváltoznak az etnikai viszonyok. Ti,előbb-utóbb követelődzni fogtok,jogaitokra hivatkozva. Ti nem integrálódni akartok,hanem azt követelitek,hogy a befogadó közeg integrálódjon hozzátok. Tapasztalatból beszélek,úgy ismerlek benneteket,mint a tenyeremet.Egy lófaszt Vacho!

  Tony
  2021. Júl. 12. 18:33

  Ok akkor én is neked felteszek egy kérdést ha megengeded, mi a fészkes fenét kerestek Ausztríába ahol kb 12000-ingatlan a Magyarok tulajába van, mi a fészkes fenét kerestek Spanyolországba ahol kb1500- Magyarok ingatlan tulaja van, mi a fészkes fenét kerestek Egyptomba akol mai napig kb 900 ingatlan a Magyarokké. folytassam? Vagy te ezt úgy veszed hogy nektek lehet a világba ingatlanokat vásárólni de másnak nem szabad igen? Tudod ha olyan dolog vólna hogy a Rajkaijak károsítva lennének a sok Szlováktol akkor igazad vólna, de fordítva van a dolog, Rajka jól meggazdagodot amióta ez van, felujított utcák, parkok egy kimondottan gazdag község ami még egy 15 év előtt nemvolt. Szerintm ott mindenki jól érzi magát semmi gond nincs. A problémákat csak ilyenek mit a Király Zsolt gyártják, de ha valami baj lesz az miat ott valami zavar vagy netán támadás akkor biztossan feltüntetem a Szlovák szélsőséges oldalakra az egész nevét és címét hogy tudják az emberek kit kell felelősnek vonni a történtekért mert neki van anyi esze hogy tudhatja milyen következményei lehetnek egy ilyen ciknek. Aztan saját bőrén megtudja mit jelent az úszitani az embereket egymás ellen.

   Jaross Andor
   2021. Júl. 12. 22:08

   Én elmagyarázom, azt amit neked is meg kellett volna értened: mást ingatlant felvásárolni a világ vagy európa másik végén, és más a szomszédban figyelembe véve a történelmi hátteret. Tudod a Felvidéken /neked szlovákia/ hajlamosak a magyar lakta területeken is a betelepült tót atyafiak beszólogatni, hogy ez itt szlovákia - kötelességed megtanulni magyarul. Lejönnek szerdahelyre, egy fikarcnyit sem hajlandóak alkalmazkodni, sőt osztják az észt a helyi őslakosoknak. Erre a hölgy a műsorban azzal kérkedik, hogy Magyarországon dehogy kell magyarul megtanulni... Akkor most ez hogy is van...? Nem gondolom, hogy a világban letelepült sok magyar ne sajátitotta volna el a helyi nyelvet.

   Goofy
   2021. Júl. 13. 13:13

   Buksika. De aztán legyen benned annyi becsület, hogy a saját neved és címed is feltünteted ;).

f.
2021. Júl. 12. 16:36

Kibszott idióta tótok, és kibszott idióta "magyarok" akik eladták ezeknek a földjeiket!!!!!!!!

Hmmm
2021. Júl. 12. 17:10

Egyszerűen megvették a községet. Ez egy tipikus példája annak, hogy a pénz az úr. Miért adták el a földeket? Valószínűleg a pozsonyiak 10x annyit fizettek érte, mint a hazaiak adtak volna. Majd nyüszítenek a tót lábánál. Ennyi

Borbély József
2021. Júl. 12. 19:54

Toni figyelj csak! Nem tudom ki fia, borja vagy,de hogy nem magyar az holtbiztos! Egyszerűen kevered a szezont a fazonnal! Itt nem ingatlanvásárlásokról van szó,hanem anexióról. A magyar ingatlanvásárlók nem akarják anektálni az általad felsorolt országokat és ami a legfontosabb integrálódnak,vagyis alkalmazkodnak,nem élnek vissza a vendégjoggal,ahogy azt a tótok teszik. Vágod faszika,vágod? Nekünk volt egy Trianonunk,egy 100 éve tartó traumánk! Még egyszer megismétlem-történelmi tapasztalataink vannak a tót tolvaj,betolakodó magatartással kapcsolatban!

  Tony
  2021. Júl. 12. 22:19

  látod pont erröl a sovinista Magyar faszokrol írnak mindenhol nemcsak Szlovákiába de Romániába is, te teljesen kifordítod a valóságot úgy ahpgy neked jó, neked gőződ sincs arrol hogy mi a anektálás, senki nemanektál semmit ezt csak a bolond abrándozó fejek úgy látják. Mi az a visszaélés a vendégjoggal, az hogy a Szlovákok egymás mellet élnek egy közösségben ahol Magyar nincs is, és nemtanúltak meh Magyarúl vagy mi? A Magyarok Egyptomba megtanúltak mind arabúl? A Rajkai Szlovákok egész nap Pozsonyba dolgoznak este haza mennek sokan csak aludni járnak Rajkára, minek tanúljanak azok Magyarúl ha soknak ez felesleges és tárgytalan mivel nincs tervükbe agész eletüket Rajkán átélni, olyan nagyon kevés van aki ott akarja letöltei az életét. Akkor milyen anexiórol ábrándozol te fasz, mert te nem faszika vagy de egy hatalmas nagy lófasz ha ilyen komolyan gondólsz. Hid ell hogy nagyon kevés Szlovák van ott aki ott is akar maradni, idővel leszarják az egész Rajkát és a házat eladják, természetesen annak aki többet fizet mind 1 Magyar vagy Szlovák. Itt semmi anexiórol szó se lehet, minden ami hivatalosan Rajkán működik az csak Magyar nyelvbe van. Akkor milyen anexió, hol? Az ott elö Szlovákok semmi problémát nemokoznak rendesen viselkednek, senkinek nincs velük baja, mi rosszat csinálnak mond mi a bajod? Mit csináljanak szerinted mond mit kellene nekik csinálni még azon kivül hogy semmi gondot nemokoznak. Mond. Ilyenek mint te csak arra várnal hogy ok nélkül belekötni valakibe és csak gyártani és gyártani a problémákat. Nem hiába aszt mondják Szlovákiába Magyar ember jó ember de gazember. Tökéletesen kifogták.

   Goofy
   2021. Júl. 12. 23:15

   Ez az utolsó előtti mondat jó :). Szlo ákia (a szlovákok) olyan régi történelemmel rendelkezik, hogy már egy mondásra is futotta :).

   Brindzás Vojto
   2021. Júl. 13. 18:35

   Tony ha ennyire gyülöltök minket magyarokat, akkor mégis minek költöztök Rajkára?

   Mensikov
   2021. Júl. 17. 11:14

   Malina Hedvigre emlékszik e ? Nem megverték mert magyarul beszélt Nyitrán ? Szlovák férjével kellett Magyarországra menekülnie, nem szégyellik magukat ?

Zoltan
2021. Júl. 12. 21:38

Az indianok is jartak .

Goofy
2021. Júl. 12. 23:20

Borbély Úr. Egy ilyen botcsinálta nemzet tagja úgysem érti meg mi az amire ön gondol. Hogy is várhatnánk el tőle.

Csicsay Tibor
2021. Júl. 13. 00:28

...." kocsog tót migránsok ",húzzatok minden a Dunajóc folyócska túlsó partjára és ne a Kárpát - medence levegőjét szennyezzétek minduntalan! Ugyanez vonatkozik ukrán,oláh,rác,labanc vértestvéreitekre is. .....uff !!!

Borbély József
2021. Júl. 13. 07:34

No Tonika még egyszer és utoljára! Azt szoktátok üvölteni,hogy ,,Maďari za Dunaj ! ,, Akkor még egyszer megkérdem- mit kerestek tótok a Duna jobb partján? A valóság az,hogy tolvajok,gyilkosok történelemhamisítók azok mind ti vagytok.Gyilkosok,mert 16 koncentrációs tábort működtettetek a II.világháború után,ahol csecsemőket,anyákat gyilkoltatok le ( Ligetfalu)! Tolvajok,mert 100 000 magyart hajtottatok el a szülőföldjéről és telepedtetek be a magyarok házaiba.Nagyanyámat,aki lázasan feküdt ágyatól raktátok fel -20 fokos hidegben a marhavagonba és vittetek rabszolgamunkára! Elég ez neked Tonika,vagy folytassam tovább,te mocsok? A kölykeiteket hamis történelemmel tömitek.Egy senkiházi,betolakodó népség vagytok,szemtelenségetek határtalan!

  Toni
  2021. Júl. 13. 10:54

  Látom hogy veled nemlehet normálisan beszélni te még azt is amit a nímet nácik csináltak Ligetfaluba meg a komunista világrendszer vagy a Benes dekrétje okozot meg azt is a Szlovákokra fogod nagyon jól tudva hogy ezeknek a tettese máshol vólt de most ez neked mint argumentáció jól jön. Ezek szerint a 560000 elhúnyt Magyar zsidó is a Magyarok műve volt igen? Mert nálatok nemvóltak táborok mint a Recsk ugye? Te elég nagy mocsok vagy tán nagyob nemis lehet. Nemhiába mindenhol azt hallani hogyan hamisitottátok a történelmet ahogy nektek jól jöt. Na és ha már a tolvajoknál vagyunk tik még most is mutatjátok a világba a tolvajságotokat, Auschwitzi táborba Magyar turisták téglákat akartak lopni , ezt átvette az egész európa sajtója. Ahová beléptek ott csak szégyent hagytok magatok után. https://svet.sme.sk/c/20872124/turisti-z-madarska-kradli-tehly-z-krematoria-v-osviencime.html

   Goofy
   2021. Júl. 13. 12:07

   Ki beszél a történelemhamisításról :). Te egy vicc vagy öcsisajt :).

   Brindzás Vojto
   2021. Júl. 13. 18:33

   Ha ennyire gyűlöltök minket magyarokat, akkor mi az anyátok p.csájáért költöztök mégis Magyarországra?

Jani
2021. Júl. 13. 08:21

Száz szónak is egy a vége: Enged be a t....t az udvarodba kitúr a házadból.

Borbély József
2021. Júl. 13. 11:28

Toni,te egy primitív barom,buta tót vagy! Amit itt összehablatyoltál az köszönő viszonyban sincs a valósággal. Húzz el innen q....a anyádba,faszkalap!

B, Gy.
2021. Júl. 13. 13:45

Sajnos Rajka komoly veszejnek van kiteve jonnek a szlovak uzletek, ovodak, iskolak es vegul polgarmester aki kicsit beszel magyarul de a lelke szlovak. Pozor Rajka.

  Mensikov
  2021. Júl. 16. 21:46

  Ez nagyon is elképzelhető mivel az önkormányzati választásokon a bejelentett lakosok szavazhatnak !

Zoltan
2021. Júl. 13. 17:26

Es par evtized mulva egy referedumon eldontik majd csellel hozacsatoljak szlovakiahoz.

Zoltan
2021. Júl. 13. 17:28

Ha valaki gazdag es gyenge csak ido kerdese mikor veszik el tole haboruval ,csellel stb.

hugo
2021. Júl. 13. 18:04

Tessék tudomásul venni kedves"tótok" !!!V Magyarszku len po magyarszki"!!!!!Haben sie es pochopili ???A Magyar "jazykový zákon" !!! Ezeket csak jól tokon kell rúgni !!!

Brindzás Vojto
2021. Júl. 13. 19:00

Ha mondjuk mi magyarországi magyarok kb 15 ezren Nyitrán és környékén ingatlanokat vásárolnánk és ott magyar feliratokat, magyar nyelvű oktatást követelnénk, akkor a nyitrai soviniszta tótok napi szinten addig vegzálnának minket amig haza nem költöznénk.

Brindzás Vojto
2021. Júl. 13. 19:01

Ha mondjuk mi magyarországi magyarok kb 15 ezren Nyitrán és környékén ingatlanokat vásárolnánk és ott magyar feliratokat, magyar nyelvű oktatást követelnénk, akkor a nyitrai soviniszta tótok napi szinten addig vegzálnának minket amig haza nem költöznénk Magyarországra.

kulcsargeza
2021. Júl. 13. 19:09

Výmert nekik! Hadd szokjanak ahhoz amit 1945 után ők műveltek a felvidéki magyarokkal.

Csicsay Tibor
2021. Júl. 13. 19:25

...rohadék tót migránsok,dögöljetek meg minden,te is " Tónika " !!!

Mensikov
2021. Júl. 16. 21:44

...soknak ez felesleges és tárgytalan mivel nincs tervükbe agész eletüket Rajkán átélni, olyan nagyon kevés van aki ott akarja letöltei az életét... Nehéz azt elhinni hogy nem kell tudni magyaru, ha jön a villanycsekk, a házadó stb. akkor mindig van kéznél tolmács ? Másrészt én nem tudok olyan osztrák várost ahova tömbben költöztek volna magyarok.

hugo
2021. Júl. 19. 19:50

Kedves Rajkai óslakosok !!! Írják ki hogy "Slováci za Dunaj" !!!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Hirdetés (X)

Kövessen minket