Krisztina
 • HUF: 354.80
 • USD: 1.18
 • 16 °C
 • 27 °C
Mindennapjaink

Megjelent az új rendelet, így változik hétfőtől a határrezsim

Azok érzik meg a változást, akik még csak a kétdózisú koronavírus elleni vakcina első adagját kapták meg

Nyitókép: mti

 

Hétfőtől, július 19-től ismét változnak a határátlépésre vonatkozó szabályok, miután az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a Közegészségügyi Hivatal 226-os számú rendeletét. Az uvzsr.sk oldalon július 16-án jelent meg a 231-es számú rendelet, mely a 226-osban kifogásolt elemeken változtatott.

 

A fő problémát azok jelentették, akik még csak a koronavírus elleni oltás első adagját kapták meg, így a rájuk vonatkozó részek változtak meg alapjaiban. Az újítás szerint a külföldről való hazatérésük utáni első napon elvégeztethetik a PCR-tesztet, ennek negativitása esetén pedig azonnal befejeződik karanténjuk.

 

Mi minden változott a 226-os számú rendelethez képest?

 

1. Megváltozik a teljesen beoltott státuszú személyek definíciója. Július 19-től teljesen beoltottnak számít az a személy, aki

 • legalább 14 napja, de nem több mint 12 hónapja kapta meg a kétdózisú koronavírus elleni vakcina második adagját
 • legalább 21 napja, de nem több mint 12 hónapja kapta meg az egydózisú koronavírus elleni vakcinát
 • legalább 14 napja, de nem több mint 12 hónapja kapta meg a koronavírus elleni vakcina első adagját, miközben ez az oltás legfeljebb 180 nappal a fertőzésen való átesés után valósult meg

 

Azon személyek, akiket 2021. július 9. előtt oltottak be, és újonnan nem számítanak majd teljesen beoltott személynek, a karantén a negatív PCR-teszt eredmény kézhezvételekor telik le (a teszt árát az állam fizeti), miközben a tesztet a karantén első napján lehet legkorábban elvégezni. Ez az átmeneti rendelkezés a 231-es számú rendelet életbe lépésétől számított 14 napig érvényes, tehát azokra vonatkozik, akik 2021. augusztus 2-én reggel 6:00-ig érkeznek meg Szlovákia területére.

 

2. Azokra, akik 2021. július 9-e után oltatták be magukat, a fent említett átmeneti rendelkezés nem vonatkozik. Az ő esetükben ugyanis viszonylag rövid idő telt el ahhoz, hogy legalább minimális mennyiségű ellenanyagjuk termelődhessen. Az ő számukra kötelező a karantén, miközben legkorábban a karantén 5. napján végeztethetnek PCR-tesztet. Ha az eredmény negatív, véget ér a karanténjuk is.

 

3. Azon személyek, akik nem tudják igazolni teljesen beoltott státuszukat (szlovák, cseh vagy angol nyelvű dokumentummal), nem számítanak teljesen beoltottnak, így a nem beoltottakra vonatkozó feltételek szerint kell eljárniuk.

 

4. Azon személyek, akik rögtön az első adag oltásukat követően utaztak ki külföldre, július 19-én reggel 6:00-ig, tehát az új rendelet életbelépéséig karanténkötelezettség nélkül térhetnek haza.

 

5. Az ingázókat és a 12-18 év közöttieket érintő átmeneti rendelkezések a korábban megszabott feltételek és határidők szerint maradnak életben.

 

A rendelet teljes terjedelmében itt érhető el.

 

uvzsr.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

hugo
2021. Júl. 16. 19:49

Ezt az országot bérbe kellene adni valakinek ! De ki válalná el ??? Itt hulye és hulyébb kormányok vannak !!! Ebból a "cirkuszból" már elég !!!!!!!!!!!!!

  Káosz
  2021. Júl. 16. 23:45

  Nem bérbe... Kinek kellene, ki fizetne érte? Fel kell osztani és oszlatni, észak a lengyeleknek, nyugat a cseheknek, dél a magyaroknak. Semmi nem működik, az állam nem képes ellátni a szerepét és gondoskodni állampolgárairól, ergó ez nem állam, max báb...

hugo
2021. Júl. 17. 00:18

100 % igaz !!!!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket