Nyitókép: TASR, Štefan Puškáš/illusztráció

 

Az utóbbi napokban Németországban és Ausztriában is intenzív esőzések sújtottak le, melyek a Duna vízállására is kihatással vannak. Az iMeteo szerint ez már Szlovákiában is érezhető és eléri az árvízkészültség fokozatait.

 

A többek között Ausztriában és Németországban tapasztalt tragikus kiadós esőzéseknek megvan a maguk szélesebb körű hatása. A nyár közepén árhullám terjed Közép-Európában, amely a térség további országait is érinti. A kis és közepes méretű patakokból a nagyobb folyók vízgyűjtőibe áramlik a víztöbblet, mely így már ezen nagyobb folyók vízszintjére is komoly hatással van.

 

Az iMeteo szerint az elkövetkező órákban Szlovákiában is a folyók szintjének hirtelen emelkedését tapasztalhatjuk majd.

 

 hirdetes_300x300  

Míg a nyugat-németországi esőzések nem igazán voltak hatással a szlovákiai vízállásra, addig a mostanra már Dél-Németországra áthúzódó esőzés annál inkább. Néhány térségben 24 óra alatt több mint 100 milliméternyi csapadék zúdult le, a tegnapi nap folyamán pedig már Ausztria északi részét is kiadós esőzés jellemezte. Ezeken a területeken 40-90 milliméternyi csapadékot regisztráltak.

 

Felső-Ausztria kisebb folyói elsősorban a Dunába torkollnak, mely Ausztriában már tegnap emelkedésbe kezdett, miközben most már Szlovákia felé tart az árhullám.

 

Pozsonyt éjszaka éri el az árhullám

 

Éjfélkor Pozsonyban szokásos magasságában, 405 cm körül volt a Duna vízállása, vasárnap délelőtt azonban már nagyjából egy méterrel növekedett. A Duna vízállásának emelkedése napközben folytatódik és már az esti órákban elérheti Pozsonyban az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet, ami 650 cm.

 

Éjszaka tovább nő majd a Duna vízszintje és éjfél után megközelíti a másodfokú árvízvédelmi készültségi szintet, ami 750 cm. Ez azt jelenti, hogy 24 óra alatt a Duna Pozsonyban mintegy 2,5 méteres növekedést mutat ki.

 

Enyhébb emelkedések várhatók a Duna mellékfolyóinál, így például a Vágon vagy a Morván. Emiatt aki teheti, korlátozza tevékenységeit ezeken a területeken.

 

imeteo.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!