Gellért, Mercédesz
  • HUF: 355.73
  • USD: 1.17
  • 12 °C
  • 26 °C
Mindennapjaink

Forró Krisztián a Közép-Európai Szabadegyetemen: Mielőbb létre kell hozni az Aliancia-Szövetséget

Tájkép csata közben címmel tartottak kerekasztal beszélgetést Sátoraljaújhelyen a határon túli magyar pártelnökök

Nyitókép: Fb-live (reprofoto)

 

Tájkép csata közben címmel tartottak kerekasztal beszélgetést Sátoraljaújhelyen a Közép-Európai Szabadegyetem keretén belül.

 

A határon túli magyar pártok elnökei között Forró Krisztián, az MKP elnöke is felszólalt. A kárpátaljai, a vajdasági, vagy a horvátországi magyarság politikai vezetőinek eredményekről, választási sikereiről szóló beszámolók mellett a felvidéki sikersztori szerényebbre sikeredett.

 

 

„Igazi kézzelfogható eredmény a közösségünk számára továbbra sincs“ – mondta Forró, aki leginkább a kormánykoalíció magyarokhoz fűződő hozzáállásával és külső, illetve belső hatásokkal magyarázta, hogy a Felvidéken politikai értelemben továbbra sincs előrelépés.

 

Beszédében főleg az OĽaNO-t és az SaS-t kritizálta, akik szerinte nem tudják és nem akarják biztosítani a magyar közösség számára még azt sem, ami a kormányprogramban szerepel.

 

Név szerint említette Grendel Gábort, Cseh Jánost (szerk.megj.: Cseh Peterről van szó, akit Forró Jánosnak nevezett), illetve amint fogalmazott, a „választásokon még Jurajként, ma már Györgyként szereplő“ Gyimesit, akik közül mint mondta, csak az utóbbi foglalkozik magyar ügyekkel.

 

Forró Krisztián (MKP) az ún. Rákóczi-táborban. Ké forr!sa: reprofoto (Fb-live).

 

Negatív példaként hozta fel a kettős állampolgárság kérdését, vagy épp a Csemadok finanszírozásának lehetőségét, mely utóbbit Igor Matovič még kormányfőként többször megígért. Mint mondta, nem kedvezett a  folyamatoknak az sem, hogy az SaS leváltotta Filip Mónikát, az oktatásügyi minisztérium magyar nemzetiségű államtitkárát.

 

„Gesztusokból volt több is a trianoni évfordulóra. Matovič baráti jobbot nyújtott nekünk a Pozsonyi Várban. Ez is komoly gesztus volt, de sajnos továbbra sincs kézzelfogható eredmény, ami a közösségünk számára előrelépést jelentene“

 

– mondta.

 

Forró szerint amíg a Felvidéken nincs közös képviselet, addig rólunk döntenek, de nélkülünk. Ennek megoldása lehetne az általa három magyar pártnak nevezett, és általuk alakuló Aliancia-Szövetség létrejötte, melynek folyamatát azonban szintén bonyodalmak és vontatott tárgyalás kíséri.

 

Enne oka az MKP elnöke szerint, hogy európai és szlovákiai szinten is támadások érik a magyarságot annak érdekében, hogy a magyarok ne legyenek egységesek.

 

Majd a két magyar és a vegyespárt közti komoly ideológiai különbségek problémáját ecsetelte, mely akadályozza a pártegyesülést. Hiszen, mint elmondta, azon is vitázni kell, hogy megjelenjen-e a trikolór az Aliancia-Szövetség logójában,vagy hogy magyar legyen-e a párt tárgyalási nyelve.

 

„Mindent meg fogunk tenni azért, hogy az egyesülés minél hamarabb megtörténjen. Össze kell zárnunk helyi és regionális szinten”

 

– zárta Forró, aki megköszönte a magyar kormányzat segítségét az óvoda és templomfejlesztések, felújítások terén, és sok sikert kívánt a Fidesz-KDNP-nek az elkövetkező parlamenti választásokon.

 

Íme, a panelbeszélgetés felvétele. Forró Krisztián felszólalása 58:30-nál kezdődik:

 

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Borbély József
2021. Júl. 23. 19:22

Forró egy nonnemo!

B, Gy.
2021. Júl. 24. 15:16

Jol ecsetelte a helyzetet.A szlovakoknak meg a hibrid magyarok egy reszenek nem erdeke egy magyar kepviselet idohuzasra jatszanak, ezert nem kellenek a szovetsegbe a hibridek.

hugo
2021. Júl. 24. 16:03

Forró Úr !!! Menjen már valahová keményen dolgozni !!! Puding !!!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket