Nyitókép forrása: timesofisrael.com

 

Az izreali Egészségügyi Minisztérium azt tervezi, hogy emlékeztető (harmadik) oltásoka kínál a Pfizer-BioNTech vakcinájával beoltott, 60 évnél idősebb személyeknek – közölte az NBC News. A döntés hátterében az áll, hogy az izraeli adatok szerint a német-amerikai készítmény csak 39 százalékban képes megelőzni a megfertőződést a Delta-variáns esetében – igaz, hogy a kórházi ápolást megkövetelő illetve a súlyos lefolyású fertőzés megelőzésében 88 illetve 91 százalékban eredményes.

 

Az emlékeztető oltásokat a második felvett adagtól számítva legalább öt hónap után adják majd be.

 

Izreal a világ többi részéhez képest igen korán megkezdte a lakosság vakcinázását, hogy korábban jutnak érdemleges adatokhoz is a Delta-variánssal kapcsolatban. A mostani bejelentés alátámasztja a vakcinagyártók azon korábbi sejtéseit, hogy emlékeztető oltásokra lesz szükség az új mutációk elleni védettséghez.

 

 hirdetes_300x300  

A Pfizer által napokban közzétett friss tanulmány szerint a vakcinájuk hatékonysága négy-hat hónappal a második oltás felvétele után 84 százalékra csökken. A statisztika minden téren a kor függvényében romlik. Korábban a Pfizer oltóanyaga 100 százalékos védettséget biztosított a súlyos lefolyás ellen az idősek körében. Ez a védettség az új adatok függvényében gyengébb: hat hónappal a második vakcina után a 90 évesek védettsége gyenge, a 80-asok védettsége pedig közepesen gyenge (a súlyos lefolyás megelőzését tekintve).

 

Az emlékeztető oltásról már hónapokkal korábban is úgy beszéltek, mint egy igen valószínű feltételről a járvány elleni harc sikeréhez. A koronavírus gyorsan mutálódik, a vakcinákat gyorsan fejlesztik, de a világ egyes régiói igen eltérő tempóban oltják a lakosságot. Így vannak hatalmas gócpontok, ahol új, akár ellenállóbb mutációk alakulhatnak ki – mint amilyen a Delta-variáns, amely Indiából indult útnak.

 

A Pfizer már jó ideje beszél arról, hogy emlékeztető oltást fejleszt, igaz, hogy eredetilg 12 hónappal a második adag után tervezték azt alkalmazni. Az idő lerövidülési is jól érzékelteti a versenyfutást a kórokozó és a vakcinagyártók között.

 

Az amerikai CDC járványmegelőzési hivatal szerint a Delta-variáns elsősorban az beoltatlanok között terjed, de úgy vélik, hogy néhány oltott ember annyi vírust is hordozhat, ami elég lehet a kór továbbadására.

 

CNBC.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!