Nyitókép: Laky Erzsébet

 

Járjunk nyitott szemmel!

 

Az emberek többsége szereti, ha felfedezhet valami újat. Olykor ehhez nem is kell messzire mennünk. Elég, ha nyitott szemmel és szívvel felkeresünk egy-egy csendesebb települést. Az elcsendesedés alatt azt értjük, hogy az adott helyet ne pont a hétköznapi forgatagban keressük fel. Olyankor a helyszín más benyomást kelt az emberben…

 

 hirdetes_810x300  

 

Mi legutóbb egy csallóközi nagyközségbe látogattunk el. Faluszerte színekben pompázó növények, rendezett összkép és modernizálás fogadott. Öröm volt ott lenni!

 

Az a néhány ember, akikkel találkoztunk kedves volt. A helyi „vendéglőkben” azért zajlott az élet. Hallottuk, ahogy megvitatták a focieredményeket, a mérkőzések milyenségét, de téma volt a mezőgazdaság is. A kellemes nyári időben a vendégek egy-egy korsó sörrel csillapították szomjukat.

 

 

A településen láthatóan nem feledkeznek el a magyarságról. Piros-fehér-zöldben tündöklő virágok és magyar zászló fogadott. Közismert, hogy Ekecsen időt fordítanak az identitáserősítő eseményekre, a kétnyelvűség biztosítására is. A Csallóközben lévő falvak, városok közül ez a nagyközség is többségében magyarlakta.

 

Megtartják többek között a március 15-i ünnepséget, de a június 4-i, trianoni megemlékezést is. Ez utóbbi századik évfordulója alkalmából szoboravatással egybekötött megemlékezést is tartottak a kultúrház előtt.

 

 

 

Ekecs község a Dunaszerdahelyi járásban terül el, néhány kilométerre Nagymegyer fürdővárostól. Első írásos említése 1268-ból származik. A falu részét képezi Apácaszakállas, amely írásos említésének 800. évfordulóját július 31-én ünnepelték. Ekecshez tartozik még Túzokpuszta és Nagyszegpuszta. A településen református és római katolikus templom is található.

 

 

Érdemes ellátogatni Ekecsre!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotók és szöveg: Laky Erzsébet

Megosztás:
Címkék: Csallóköz Ekecs

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.