Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Még jó darabig nem ér véget a koronavírus-járvány, mert túl kevés a beoltott a világon – jelentette ki a WHO egyik vezető kutatója, járványügyi szakértője, Dr. Larry Brilliant a CNBC-nek nyilatkozva. Brilliant – aki annakidején részt vett a himlő globális felszámolásában – úgy véli, hogy a Delta-variáns lehet a valaha látott legfertőzőbb vírus a világon.

 

Az elmúlt napokban az Egyesült Királyságban, Kínában és Indiában, valamint Európa, Afrika és Ázsia egyes országaiban gyorsulni kezdett a Delta-variáns terjedése. Ráadásul eddig a világ lakosságának mindössze 15 százaléka kapott védőoltást, és több mint 100 országban 5 százaléknál alacsonyabb a beoltottak aránya (lakossághoz mérve).

 

„Azt hiszem, hogy közelebb vagyunk valaminek a kezdetéhez, mint a végéhez, és ez nem azért van így, mert a mostani variáns olyan sokáig maradna velünk. (…) Hacsak nem oltunk be minden egyes embert a világ több mint 200 országában, akkor mindig is lesznek új mutációk”

 

jelentette ki Brilliant, azt jósolva, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus végül „örök vírussá” válik, mint az influenza.

 hirdetes_300x300  

 

A „szupervírus” létrejöttének valószínűsége

 

Brilliant szerint a San Francisco és New York városaira készített elemzése fordított V alakú járványgörbét jósol (meredek emelkedés a csúcsig, majd gyors hanyatlás). Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy a Delta-variáns túl gyorsan terjed, így gyorsan „kifogy az emberanyagból”. Ugyanez a helyzet az Egyesült Királyságban és a Delta-mutáció származási országában, Indiában is.

 

„Ugyanakkor mindenkit szeretnék óvatosságra inteni. Ez csak a Delta-változat, és még koránt sem fogytunk ki a görög betűkből”

 

hangsúlyozta a szakértő.

 

Világjárvány, sokadik hullám, nagy kockázat

 

Az Our World in Data online adatbázisportál adatai szerint az Egyesült Királyságban az esetszámok már csökkenőben vannak. A csúcsot július 21-én érték el, 47 700 volt a napi új fertőzöttek aznapi száma.

 

India már májusban elérte az (első) csúcsot, akkor több mint 400 ezerre rúgott a napi fertőzöttek száma. Június végére az esetszám 50 ezer alá csökkent.

 

Brilliant szerint ez azt is jelenti, hogy ez a járvány egy féléves jelenség, nem pedig kétéves periódussal rendelkezik, ahogy korábban hitték. Úgy véli, kicsi az esélye annak, hogy vakcinarezisztens szupervariáns bukkan fel, de rögtön kiemelte, hogy igen nehéz megjósolni a dolgok alakulását.

 

„Ha létrejön a szupervariáns, az katasztrofális esemény lesz. Mindent meg kell tennünk, hogy ezt megakadályozzuk, ami mindenki beoltását jelenti – nem csak a szomszédokat, a hozzátartozókat és magunkat kell beoltatnunk, hanem mindenkit az egész világon”

 

fogalmazott.

 

CNBC.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.