Nyitókép: Shutterstock

 

Az egészségügyi tárca felsorakoztatta azt az öt leggyakoribb okot, ami miatt az oltásellenesek elutasítják az oltást, egyúttal magyarázatot is csatolt hozzájuk.

 

„A közvélemény-kutatások és a közösségi oldalak megfigyelése/elemzése alapján összegyűjtöttük azokat az ismétlődő okokat, amelyek miatt az emberek haboznak a koronavírus elleni oltás beadatásával“

 

– írta a tárca.

  hirdetes_300x300   

 

  1. A vakcinákat túlságosan gyorsan fejlesztették ki

 

Az a technológia, amelyre az mRNS vakcinák gyártását alapozták, egyáltalán nem új. A 90-es években fejlesztették ki, így a tudósok nem kezdték a nulláról. A járvány súlyossága miatt a vakcinák jóváhagyási folyamatát egyszerűsítették, de nem a biztonságosság kárára.

 

Ezzel függ össze a vakcinák feltételes regisztrációja is, ami azonban nem azt jelenti, hogy a vakcinák „kísérleti alapúak“ lennének. Ez egy standard eljárás, Szlovákiában további 114 gyógyszert használnak úgy, hogy azokat feltételesen regisztrálták. Az összes regisztrált vakcina, amellyel Szlovákiában oltanak, háromkörös klinikai tesztelésen esett át több tízezer önkéntes részvételével, a valós gyakorlatban pedig világszerte több mint kétmilliárd embert oltottak be velük.

 

  1. Félelem a mellékhatásoktól

 

A koronavírus elleni vakcináknak más gyógyszerekhez hasonlóan vannak mellékhatásaik. Az elejétől kezdve minden releváns intézmény becsületesen vizsgálja a mellékhatásokat és nyíltan kommunikálnak róluk. A szlovák Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal is rendszeresen közzéteszi a vakcinák bejegyezett mellékhatásait.

 

A világban zajló tömeges oltással azonban bebizonyosodott az, amit a klinika tesztelések is kimutattak: a vakcinák biztonságosak. A mellékhatások szinte minden esetben rövid távú kellemetlenségekkel járnak (láz, fáradtság, fejfájás). Tény és való, hogy több millió ember beoltása után olyan mellékhatások is jelentkeztek, amelyeket a klinikai tesztelések nem mutattak ki – például vérrögképződés és szívizomgyulladás.

 

  1. Egészségügyi okok miatti félelem

 

Általános tény, hogy nagyon kevés dolog akadályozza a COVID-19 elleni vakcina beadását. Továbbra is érvényes, hogy a krónikus betegségek és a magas életkor nemhogy akadályt jelent az oltásánál, épp ellenkezőleg, egy plusz ok arra, hogy miért kell minél előbb felvenni az oltást. A koronavírus elleni oltást akadályozhatja: allergia a vakcina egyik összetevőjére; krónikus betegség akut rosszabbodása; akut febrilis betegség; súlyos allergiás reakciók a vakcina első adagja után. Ezeken a tüneteken kívül minden 12 év feletti személyt beolthatnak bármilyen problémával és betegséggel.

 

  1. Félelem az ismeretlen hosszú távú mellékhatásoktól

 

Azoknak a regisztrált vakcináknak a mellékhatásai, amelyekkel Szlovákiában jelenleg oltanak, rövid távúak. A vakcináknál hosszú távú mellékhatások nagyon ritkák. Nincs ok attól tartanunk, hogy valamelyik mellékhatás évek után fog jelentkezni, ugyanis a vakcina összetevői néhány nap után elhagyják a testünket. Szlovákiában 82 regisztrált vakcina van, és eddig egyiket sem kellett amiatt törölni, mert a későbbiekben mellékhatások jelentkeztek volna.

 

  1. Az az érzés, hogy a fiatal és egészséges embereknek nincs szükségük vakcinára

 

A COVID-19 kockázatai a fiatal és egészséges emberek esetében is magasabbak, mint az oltás kockázatai. A külföldi adatok szerint a Delta-variáns miatt több fiatal végzi kórházban, ami azzal áll összefüggésben, hogy az idősek többsége már be van oltva. A fiatal, egészséges embereknek nemcsak maguk miatt kellene oltakozniuk, hanem amiatt is, hogy ne fertőzzenek meg másokat a környezetükben.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 26 olvasónak tetszik ez a cikk.