Nyitókép: Körkép.sk/Mede Géza

 

Az Egészségügyi Minisztérium a kórházak tervezett reformja keretében meg akar szüntetni több ún. periferikus kórházat. Ezek közé tartozik a rimaszombati kórház is. A járásból választott megyei képviselők ezért az alakuló Aliancia – Szövetség segítségével sajtótájékoztatót tartottak. A sajtón keresztül szeretnék tájékoztatni a választóikat arról, hogy mennyire nagy a baj és hogy mit szeretnének tenni a dolgok jobb irányba fordítása érdekében.

 

Cziprusz Zoltán képviselő bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a minisztérium szándéka, tulajdonképpen teljesen leépíteni a rimaszombati kórházat. Hangsúlyozta, hogy több lépésben fognak tenni ellene. A képviselőtestületi üléseken fogják szorgalmazni a reform elítélését, emellett a mai nappal petíciót indítanak, kérve a minisztériumot a folyamatok visszafordítására.

 

MUDr. Juhász Péter képviselő, aki egyben a kórház sebészeti osztályának a vezetője is, részletesen tájékoztatott a kórházról, arról, mit fog veszíteni Rimaszombat és vonzáskörzete, amennyiben a reform megvalósul. Elmondta, hogy a kórház 130 év óta működik, jelenleg 382 ággyal és 400 alkalmazottal rendelkezik. Évente 3500 operációt végez és 1300-1400 szülést folytat le. A szükséges akut ellátás 70 %-át biztosítja a körzetben.

  hirdetes_300x300   

 

fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Méltánytalannak tartja a kis-, periferikus kórházakkal való szándékot, hiszen véleménye szerint ezek a kórházak  igenis hatékonyan dolgoznak. A Covid-betegeket is tulajdonképpen a kis kórházak látták el. Rossznak tartja az olyan reformot, amely alapján a kórházak 30 %-át be fogják zárni és semmilyen ésszerű alternatívát nem kínálnak helyette. Ez ellen harcolni kell. 

 

fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Ilyen értelemben beszélt a továbbiakban a többi felszólaló is. Szóltak: Jozef Šimko, Auxt Ferenc, Vavrek István, Henc Péter. Valamennyien cselekvésre szólítottak fel, sürgették a petíció megindítását.

 

fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

A továbbiakban Cziprusz Zoltán ismertette a vezetésével már megalakult tíztagú petíciós bizottság összetételét és a petíció szövegét. Kérik benne a minisztériumot, szüntesse meg a kórházak reformjának végrehajtását, mert az nagy elégedetlenséget szül a vidéken az emberek között. Kéri továbbá a sajtó segítségével az embereket, hogy írják alá a petíciós íveket. Megtalálják azt a polgármestereknél, de az interneten is. 

 

fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

A Körkép.sk megkérdezte a szervezőket, van-e valamilyen alternatívájuk arra az esetre, ha a petíció nem hatna a megfelelő mértékben? 

 

Cziprusz kifejtette, hogy első lépésben mindenképpen petíció szükséges, amennyiben azt nem veszik figyelembe odafönt, megfontolják a demonstrációt is a város főterén, de mindenképpen harcolni fognak.

 

fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Mede Géza

 

Kórházreform szlovák módra – Több magyarlakta településen is leépítenék a kórházakat

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.