Gusztáv
  • HUF: 356.81
  • USD: 1.14
  • 1 °C
  • 7 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Felmentették az amerikai tengerészgyalogság egyik alezredesét, mert bírálta a katonai vezetést

"Követelem a felelősségre vonást, minden szinten. Ha nem kapjuk meg, akkor én hozom el"

Nyitókép forrása: US Marine Corp

 

Stuart Schellert azután mentették fel parancsnoki tisztségéből, hogy videóüzenetben bírálta az amerikai katonai vezetést az afganisztáni kivonulás módja miatt. A felmentés után az alezredes bejelentette távozását a tengerészgyalogságtól – jelentette több amerikai médium, köztük a Fox televízió és a The Daily Wire hírportál.

 

A közösségi médiában megjelentetett videóban Scheller, az iraki és afganisztáni háború veteránja, “elszámoltatást” követelt a “katasztrofális” események ügyében, leszögezve, az emberek dühösek, mert a vezetőik “cserben hagyták őket”, ráadásul “egyikük sem vállalja a felelősséget, és nem mondja azt, hogy ezt elszúrtuk”.

 

Az interneten terjedő felvételen az alezredes rámutatott: “a védelmi miniszter májusban a kongresszus előtt kijelentette, hogy az afgán hadsereg képes feltartóztatni a tálibok előrenyomulását”, illetve számos más katonai vezető is hasonlóan nyilatkozott.

 

“Nem azt mondom, hogy örökké Afganisztánban kellene maradnunk. Viszont felhasználta-e bármelyikük is a befolyását és a pozícióját arra, hogy azt mondja: ‘Hé, rossz ötlet kiüríteni a bagrami légibázist, mielőtt mindenkit kimenekítünk?’ Csinált bárki ilyet?” – tette fel a kérdést.

 

“Követelem a felelősségre vonást, minden szinten. Ha nem kapjuk meg, akkor én hozom el” – fogalmazott az alezredes a videóban, majd idézte Thomas Jeffersont is (az Egyesült Államok alapító atyáinak egyike), aki szerint “minden nemzedéknek szüksége van egy forradalomra”. A videóban kiemelte David H. Berger tábornokot, a tengerészgyalogság parancsnokát, Lloyd Austin védelmi minisztert és Mark Milley tábornokot, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökét, mint akik szerinte felelősek a kivonulás módjáért és a kabuli reptérnél elkövetett merényletekért.

 

A videó közzétételét követően Schellert felmentették a parancsnokság alól. Jim Stenger őrnagy, a tengerészgyalogság szóvivője közölte, hogy ennek oka “a parancsoki képességeit illető bizalom elvesztése”.

 

A Newsweek című amerikai lap arról számolt be, hogy ezután az alezredes bejelentette azonnali hatályú távozását a haderőnemtől, hozzáfűzve, hogy ezzel feladja minden járandóságát. Ennek kapcsán kiemelte: ha valaki kizárólag a stabilitást és a pénzt tartja szem előtt, az “a rendszer rabszolgájává válhat”.

 

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket