Klára
  • HUF: 394.91
  • USD: 1.03
  • 20 °C
  • 31 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Szili Katalin: A felvidéki magyarság szülőföldön boldogulásának záloga az egységes stratégia és az egységes politikai érdekképviselet

Az MKP, a Most-Híd és az Összefogás elnökével folytatott megbeszélést a magyar miniszterelnöki megbízott

Nyitókép forrása: Nemzetpolitikai Államtitkárság

 

Szili Katalin magyar miniszterelnöki megbízott megbeszélést folytatott Forró Krisztiánnal az MKP (Magyar Közösség Pártja), Sólymos László, a Híd (MOST-HÍD) és Mózes Szabolcs, az Összefogás elnökével – tájékoztatta a Körkép.sk-t a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága. A közlemény szerint a megbeszélés lényege a kisebbségi nyelvi, kulturális jogok megerősítése és kiszélesítése, valamint az egységes politikai érdekképviselet szükségszerűsége volt.

 

A megbeszélésen résztvevő felek mindannyian egyetértettek abban, hogy a közös politikai képviselet létrehozása elengedhetetlen feltétele a Szlovákiában élő magyarság érdekeinek érvényesítéséhez, identitásának megőrzéséhez, a felvidéki magyarság szülőföldön boldogulásához, gyarapodásához. Kijelentették, hogy a nemzeti kisebbségvédelem terén hangsúlyosan képviselni kell azon elveket, amelyek a nemzeti közösségek számára a kollektív jogokat biztosítják.

A pártok elnökei tájékoztatást adtak a népszámlálás tapasztalatairól, továbbá a Szövetség létrehozásának lépéseiről. Hangsúlyozták, hogy a felvidéki magyarság Szlovákia legnagyobb lélekszámú nemzetisége és rendkívüli hiányt jelent, hogy nincs egységes politikai képviselete a magyarság érdekeinek a törvényhozásban. A szlovák kormány, a szakmai szervezetek és a többségi társadalom által korábban tett ígéreteket be kell váltani a magyarság gazdasági, közösségi, kulturális és politikai fejlődésének biztosításáért. Kijelentették, hogy a Szövetséget eszköznek tekintik ahhoz, hogy a Szlovákiában élő magyar közösség képviseletét új minőségi szintre emeljék, a biztonságos jövő érdekében.

 

Szili Katalin ismertette az Európa Tanács magyar elnökségének prioritásait, ezen belül is a nemzeti kisebbségvédelem területén zajló konferenciasorozat eddigi eredményeit, valamint az általuk megfogalmazott azon alapelveket, melyek elfogadása biztosítaná, hogy a nemzeti kisebbségeket minden ország az alaptörvényében ismerje el államalkotó tényezőként, tegye lehetővé a kollektív jogok, az identitáshoz való jog biztosítását, fogadja el, hogy az állampolgárság elválhat a nemzethez tartozástól.

 

Ahhoz, hogy a felvidéki magyarság megmaradása biztosított legyen, olyan erős érdekképviseletre van szükség, ahol világos stratégia és program biztosítja nem csak a közös tudást, hanem a megvalósításhoz szükséges lépéseket.

 

Körkép.sk/Nemzetpolitikai Államtitkárság-sajtóközlemény

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket