Nyitókép: Körkép.sk

 

Gyimesi György elérte a koalíció szlovák pártjainál, hogy bővítsék a nyelvhasználati jogokat bizonyos közlekedési táblák esetében.  Az Aliancia-Szövetségbe tömörülő pártok, látva az előrelépést, taps helyett inkább a fanyalgást választották.

 

Az MKP konstruktív javaslattal tovább bővítené a nyelvi jogokat, az Összefogás kiadott egy egyrészt-másrészt sajtóhírt, a Most-Híd pedig egyenesen Gyimesi törvénymódosításának a visszavonására szólított fel. Mert hogy az állítólag nem bővíti, hanem szűkíti a nyelvhasználati jogokat.

 

Gyimesi György (OĽaNO), a legerősebb kormánypárt magyar nemzetiségű képviselője mai sajtótájékoztatóján bemutatta javaslatát, mely egyértelmű előrelépést jelent a kisebbségi nyelvhasználat terén.

 hirdetes_810x300  

 

Gyimesi György (OĽaNO). Kép forrása: Körkép.sk

 

Előrelépés vagy sem? Előrelépés

 

A jelenlegi jogszabályi kerethez nem nyúlva tovább bővíti annak hatályát Mégpedig a községek területén kirakott, különböző, jellemzően kék színű, de zöld, barna és fehér színben is előforduló irányjelző táblák tekintetében. Amennyiben a parlament elfogadja a javaslatot, az államfő pedig aláírja azt, akár már jövő év elejétől kikerülhetnek a magyarok által lakott területeken a kétnyelvű irányjelzőtáblák.

 

Már az első bejelentés, miszerint a koalíciós tanácson sikerült támogatást szereznie a javaslata számára, irigy reakciókat váltott ki a magyarokból élő pártok részéről.

 

Gyimesi György: Áttörés a magyar nyelvű közlekedési táblák ügyében

 

Majd miután Gyimesi a Körképnek adott interjújában vázolta, miről is van szó, jött a második hullám az ellenérdekeltek részéről.

 

Már novembertől jöhetnek a magyar nyelvű útjelző táblák – Gyimesi György négypontos “magyar csomagjának” részeként

 

Gyimesi mai sajtótájékoztatóján határozottan visszautasította a Most-Híd kritikáját, valótlannak nevezve a vádakat tekintve, hogy az eddigi törvényi rendelkezés hatálya marad, és azon fölük bővül a lehetőségek köre az ő javaslatával.

 

„Ami volt, az marad, és tovább bővül a táblákra vonatkozó nyelvhasználati jog a javaslatom értelmében. Tehát egyértelmű jogbővítésről beszélün”

 

– reagált Gyimesi.

 

A Most-Híd gusztustalan farizesi hozzáállásról csak egyetlen dolgot lehet elmondani: ezek a tolvajok, akik ellopták a magyaroktól még az utolsó reménységüket is, a magyar himnusz éneklését. Pont ők harcolnak sajátjaik, a nemzeti közösségek képviselői ellen. Ugyanúgy, mint amikor kormányon voltak és betiltották a himnuszéneklést. Nincs ebben semmi meglepő, ez a párt soha nem a magyar érdekeket képviselte. Kizárólag önmaguk és oligarcháik érdekeit tartották szem előtt. A választópolgár az utolsó helyen volt a számukra, és ez a mai nem nem változott“

 

– válaszolt az OĽANO magyar politikusa a Körkép.sk azon kérdésére, hogy hogyan értékeli a Most-Híd nevű szlovák-magyar vegyespárt felszólítását, hogy vonja vissza törvénymódosítását.

 

Gyimesi György: a Most-Híd folytatja magyarellenes politikáját

 

Gyimesi egyúttal köszönetet mondott mindazoknak, akik a javaslatában segítették őt. Az OĽANO frakció és koalíciós partnerei mellett közvetve az MKP-t és azon magyar nemzetiségű polgárokat is említette, akik a jogszabály-tervezet tartalmi részét véleményezték.

 

 

Összefoglalva, abszurd helyzet állt tehát elő a felvidéki magyar közéletben. Egyes, elvileg a felvidéki magyarság érdekeit képviselő pártok parlamentből való kiesésük után átmentek ellendrukkerbe.

 

Egyrészt konkrét politikai eredményeket követelnek Gyimesitől, majd amikor ezek az eredmények érkeznek, jön a kritika és a fitymálás olyanokért is, amiket nekik sohasem sikerült elérni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 35 olvasónak tetszik ez a cikk.