Nyitókép: Vincze Loánt sajtóirodája

 

„A kisebbségi közösségek európai védelmében előbbre tartunk, mint egy évtizeddel ezelőtt, és a minden más témát háttérbe szorító koronavírus-járvány idején sikerült láthatóvá tenni és a Minority SafePackkel az európai politika napirendjére emelni a nemzeti közösségeket, kisebbségeket, nyelvi csoportokat, nemzetiségeket. Ma az európai őshonos kisebbségek ügye jóval ismertebb, láthatóak vagyunk, felkerültünk a térképre.

 

Büszkéknek kell lennünk az elért eredményekre, és építenünk kell rájuk a jövőben is, amire most ismét kiváló lehetőségek mutatkoznak, hiszen az Európai Unió jövőjéről szóló konferenciája, illetve a kisebbségvédelmet a fókuszba állító Európa Tanács magyar elnöksége is alkalmas arra, hogy a számunkra fontos ügyeket tematizáljuk”

 

– mondta el Vincze Loránt EP-képviselő, a FUEN elnöke a szervezet csütörtöki, Triesztben megrendezett kongresszusának megnyitóján.

 hirdetes_810x300  

 

Az Európa jövőjéről szóló párbeszéd kapcsán Vincze Loránt elmondta:

 

“Világos elképzelésünk kell legyen Európa jövőjéről és benne a mi közösségeink helyéről. Hozzá szeretnénk járulni a közös Európa építéséhez és megszerezni a minket megillető elismerést. Európa jövőjének az őshonos közösségek jövője is része kell legyen.”

 

Európa legnagyobb kisebbségi seregszemléjén Trieszt polgármestere, a helyi autonómiáért felelős regionális miniszter, a külhoni szlovénokért felelős miniszter és az olaszországi szlovén szervezetek szövetségének elnöke mellett Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára is beszédet mondott. A FUEN-t a magyar kormány egyik legfontosabb nemzetközi partnerének nevezte a nemzetiségek összefogásában.

 

“Mi, magyarok, tudjuk, hogy egy nemzet határa nem feltétlenül esik egybe egy ország határaival, ezért is fontos számunkra, hogy olyan európai, nemzetközi szervezetek legyenek, mint a FUEN, amelyek vállalják a nemzeti közösségek képviseletét”

 

– fogalmazott. Hozzátette: a Minority SafePack felhívta az európai döntéshozók figyelmét, hogy Európa sokkal színesebb annál, mint az a térképre nézve látszik.

 

A nyitóbeszédeket követően a FUEN-díj átadására is sor került, ezt Vincze Loránt Fernand de Varennes kanadai professzornak, az ENSZ kisebbségügyi különmegbízottjának nyújtotta át az őshonos kisebbségek érdekében kifejtett következetes munkájáért. A különmegbízott 2018-ban Erdélyben személyesen tájékozódott a romániai magyar kisebbséget érintő kérdésekről, a FUEN szervezésében Kolozsváron az anyanyelvhasználatról, Marosvásárhelyen oktatási kérdésekről szóló rendezvényeken vett részt.

 

Az európai kisebbségi ernyőszervezet 65., szeptember 9-12. között szervezett éves kongresszusának házigazdája az olaszországi szlovén kisebbség, a rendezvényen több mint húsz országból mintegy 150-en vannak jelen.

 

Potápi: Magyarország támogatja a FUEN létezését és működését

 

Magyarország támogatja az európai őshonos nemzeti kisebbségek védelmét és érdekvédelmét ellátó Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) létezését és működését – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a FUEN 65. Kongresszusának ünnepélyes megnyitóján az olaszországi Triesztben.

 

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és álló
Kép forrása: Potápi Árpád János Fb-oldala

Potápi Árpád János szerint „mi, magyarok, tudjuk, hogy mi az a kisebbségi lét, mert már 101 éve annak, hogy az ország feldarabolása miatt a nemzet határai és az ország határai nem esnek egybe”. Az államtitkár szerint ezért „nekünk fontos az, hogy legyenek olyan nemzetközi szervezetek, amelyek az európai kisebbségek védelmét és érdekvédelmét ellátják”. Potápi szerint ilyen a FUEN is, ezért a magyar kormány támogatja a létezését és a működését.

 

Az államtitkár a beszédében elmondta: a FUEN olyan őshonos nemzeti kisebbségeket képvisel, amelyek kiemelt hangsúlyt helyeznek a „nemzet” és az „otthon” fogalmára. Az ilyen kisebbségek tagjai részére az otthonuk és nemzetük sajátos kapcsolatban áll egymással, és együttes védelmük egyben az önazonosságuk védelmét is jelenti.

 

Sajtóhír/Nemzetpolitikai Államtitkárság/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!