Nyitókép: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Szeptember 17-én a Selye János Egyetem Konferencia-központjának aulájában került sor az egyetem ünnepélyes tanévnyitójára, mellyel kezdetét vette a 2021/2022-es akadémiai év. A hatályos járványügyi előírásokkal összhangban a tanévnyitón korlátozott számban jelentek meg vendégek, akiket Bukor József rektorhelyettes üdvözölt.

 

Az ünnepséget Juhász György rektor beiktatása, majd ünnepi beszéde nyitotta, ezt követően Grendel Gábor, a szlovák parlament alelnöke és Keszegh Béla, Komárom város polgármestere is felszólalt.

 

Juhász György köszöntőjében kiemelte, hogy a koronavírus-járvány miatt ez már a második olyan tanévnyitó, mely nem megszokott hagyományaik mentén zajlik, mint ahogy az akadémiai év is a hagyományostól eltérő módon, leginkább a „virtuális térben” zajlott le. Juhász beszámolt az előző akadémiai évben megvalósult egyetemi rendezvényekről, melyek többségében szintén online, a résztvevők fizikai jelenléte nélkül valósulhatott csak meg a hatályos járványügyi intézkedések következtében.

 

 hirdetes_300x300  
Beruházások és a hallgatók életkörülményeinek javítása

 

Az egyetemet érintő beruházásokkal kapcsolatban Juhász beszámolt a Sirály I-es kollégium külső nyílászáróinak és külső homlokzatának felújításáról, amelyre közel 600 ezer euró támogatást kapott az egyetem a szlovák Oktatásügyi Minisztériumtól. Ezen kívül az alkalmazott informatika magiszteri képzésének beindítása céljaira átadtak egy teljesen felújított informatika termet.

 

Juhász György kiemelte, hogy a beruházásokon kívül más módon is igyekeztek javítani a hallgatók életkörülményein és tanulási lehetőségeink.

 

„A beruházásokon kívül vannak más eszközök vagy intézkedések, amelyek a javítanak a hallgatók életkörülményein vagy tanulási lehetőségein. Ilyen intézkedés volt Komárom városa részéről a tömegközlekedésen belül egy új városi buszmegálló beiktatása a városi buszmenetrendbe, amely a Vár utcán, a GIK épülete előtt kerül kialakításra, és amely megkönnyíti a hallgatóink közlekedését a Sirály Kollégium és a GIK épülete között.”

 

fogalmazott a rektor, majd ismertette az aktuális hallgatói létszámokat.

 

Fotó: Körkép.sk/KL

 

Több mint 1800 egyetemi hallgató

 

A most induló akadémiai évben összesen 1865-en iratkoztak be a Selye János Egyetemre. A beiratkozott hallgatói összlétszámok karok szerinti megoszlása a következőképpen alakult:

 

  • a Tanárképző Karon 898 hallgató,
  • a Gazdaságtudományi és Informatikai Karon 896 hallgató,
  • a Református Teológiai Karon pedig 71 hallgató tanul.

 

Az elmúlt akadémiai évben összesen 452 végzős hallgatója volt az egyetemnek, ebből 256 a Tanárképző Karon, 183 a Gazdaságtudományi és Informatikai Karon és 13 a Református Teológiai Karon végzett. Oktatói állományuk jelenleg 141 oktatóból áll, közülük 28-an részmunkaidőben fejtik ki tevékenységüket. Kutató munkatársaik száma 6, közülük 2 tudományos munkatárs részmunkaidőben segíti a munkájukat.

 

Fotó: Körkép.sk/KL

 

Oktatás a járvány árnyékában

 

Juhász György a gólyákhoz szólva reményét fejezte ki, hogy a járványhelyzet a későbbiekben lehetővé teszi a jelenléti formában való oktatást.

 

„Az akadémiai évet, figyelembe véve a COVID-automatát és a rövidesen a Komáromi járás járványügyi besorolásában várható változásokat, a hagyományos és a távoktatás ötvözésével – azaz ún. hibrid oktatással, az alábbi feltételek mellett kezdjük az egyetemen: azok az előadások, amelyeken több mint 40 hallgató vesz részt, távoktatás formájában valósulnak meg; a további, tehát a 40 résztvevőnél kisebb létszámú előadások, a szemináriumi és gyakorlati órák jelenléti formában, a levelezős képzés első évfolyamai számára az oktatás az első héten jelenléti formában, a levelezős képzés felsőbb évfolyamaiban az oktatás pedig távoktatás formájában valósul meg.”

 

fogalmazott a rektor, majd arra kérte a hallgatókat, hogy aki még nem oltatta be magát a koronavírus elleni vakcinával, akkor tegye meg.

 

„Kérem Önöket, hogy aki még nem oltatta be magát, ha nincs valamilyen nyomós egészségügyi oka, akkor az tegye ezt meg, oltassa be magát, hogy így is segítsen elsősorban hallgatótársainak, továbbá megkönnyítse az oktatók és az egyetemi vezetők munkáját és helyzetét, akik, ha romlana egyetemünkön a járványügyi helyzet, kénytelenek lennének nem populáris intézkedéseket is foganatosítani!”

 

Fotó: Körkép.sk/KL

 

Grendel Gábor, a parlament alelnöke beszédében a Selye János Egyetem fontosságát hangsúlyozta az anyanyelvi oktatás területén, illetve az intézmény valamint a politika felelősségét emelte ki:

 

„Nélkülözhetetlen, hogy gyermekeink anyanyelvükön tanulhassanak általános, középiskolai és felsőoktatási szinten is. A Selye János Egyetemnek ebben elkerülhetetlen, nélkülözhetetlen és pótolhatatlan szerepe van. A felelősségünk azonban közös. A mi (a politikusok – a szerk.) feladatunk az, hogy biztosítsuk az egyetem számára a feltételeket, az önök felelőssége pedig az, hogy ezeket a feltételeket arra használják, hogy minőségi szintű oktatásban részesítsék hallgatóikat. „

 

fogalmazott.

 

Fotó: Körkép.sk/KL

 

Fotó: Körkép.sk/KL

 

Fotó: Körkép.sk/KL

 

Fotó: Körkép.sk/KL

 

Fotó: Körkép.sk/KL

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!