Nyitókép forrása: körkép.sk/KL

 

Idén szeptember 22-én, szerdán köszönt be a csillagászati ősz, közép-európai idő szerint est 21 óra 21 perckor pedig bekövetkezik az őszi napéjegyenlőség. Szlovákiában és az egész északi féltekén ez jelzi a csillagászati ősz kezdetét, míg a déli félteke a csillagászati tavasz időszakéba lép.

 

Napéjegyelőségkor a Föld tengelye éppen merőleges a napkorong középpontjára, a pontosan az egyenlítőn álló ember épp a feje felett látja a napot és nincs árnyéka. Máshogy megközelítve, ezen a napon a nap pontosan  a keleti irányban kel, és a nyugatin nyugszik, és a világ minden részén ugyanolyan hosszú az éjszaka, mint a nappal – nagyjából 12 órás.

 

Pozsonyban a nap 6:38 perckor kelt, és 18:49-kor nyugszik majd le, így a nappal 12 órás és 11 perces lesz. Szingapúrban csak pár perces eltérést tapasztalhatunk, ott 12 órás és 6 perces lesz a nappal, az ausztráliai Sydney-ben pedig például 12 órás és 5 perces.

 

 hirdetes_810x300  

A mai naptól kezdődően egyre több lesz az éjszakai percek száma, egészen a téli napforduló napjáig (december 21.) naponta egy-két perccel csökken nappalok hossza.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!