Teréz
  • HUF: 360.04
  • USD: 1.16
  • 6 °C
  • 17 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Biznisz az egyházban? Miért kell pénzt fizetni az íratott szentmiséért?

A pápa úgy véli, nem szabad pénzt kérni a szentmise bemutatásáért. Ezzel szemben a gyakorlat...

Nyitókép: magyarkurir.hu

 

A hívek, illetve szentmisét kérő személyek többször találkoznak azzal a helyzettel, hogy adott lelkiatya pénzt kér a szentmise bemutatásáért. Legyen szó gyász-, esküvői, vagy egyéb céllal celebrált szentmiséről. Vajon lehetséges ez? Mit gondol erről az egyházfő?

 

Vannak plébánosok, akiknél öt, tíz euró a bemutatott szentmise díja. A lelkiatyák ugyan fizetést kapnak, egyesek mégis így tartják jobbnak.

 

Természetesen vannak olyan lelkiatyák is, akik a kifizetett összeget a templom felújítására, vagy virágdíszekre szánják. Velük ellentétben mások saját, egyéni célra használják fel aznígy befolyt összeget. Az ember természetesen kifizeti, de vajon jogos-e a szentmise-díj?

 

„A megváltás nem kerül pénzbe, ezért véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy az egyház pénzt kér a keresztelőkért, az áldásért és a misékért”

 

– jelentette ki Ferenc pápa egyik szentmiséjén a római Santa Maria templomban. Az egyházfő felhívta a figyelmet a hitközösségben elhatalmasodó kereskedelmi szemlélet veszélyeire a fenti díj kérése miatt.

Kép: librarius.hu

 

Az elhangzott prédikációban a pápa az Újszövetségből idézett egy részletet, miszerint Jézus korbáccsal utasítja ki a kereskedőket az egyházból .

 

„A megváltás ingyenes.”

 

– olvasható az Újszövetségben.

 

A hívek több helyütt felháborodásuknak adtak hangot, mivel vannak templomok, ahol  kifüggesztett árjegyzéket is látni. Az egyházfő kiemelte, hogy vigyázni kell, mivel az emberek törekednek minden bűn megbocsájtására, viszont a pap anyagiasságát és helytelen magatartását szinte alig tudják elviselni.

 

Kép: shoeshine.hu

 

Az egyik templomba járó csallóközi, hetvennyolc éves néni a Körképnek elmondta, hogy kevés nyugdíjat kap, és drága a gyógyszer beszerzése is. Elhunyt férje lelki üdvéért viszont, ha szentmisét írattat, számolnia kell a kiadásokkal. Úgy a plébánosnak, mint a ministránsoknak, sekrestyésnek is “szokás” pénzt adni.

 

Hozzátette, valahol még az aznapi virágdíszítés árát is a megrendelőnek kell fizetnie. A pápa kijelentését hallva furcsának tartja, hogy az egyházban rendszeresen gyűjtést tartanak ilyen-olyan cím alatt….

 

Természetesen, nem támadjuk a celebrálásokért pénzt kérő lelkiatyákat, csak nem értjük ezt a fajta hozzáállást, hiszen szembe megy a Bibliában foglaltakkal.

 

Körkép.sk/tl

Forrás: nyugdíjasok.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

hugo
2021. Sze. 23. 17:22

Azért,mert a felebaráti szeretet ezt kívánja !!!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket