Nyitókép: Körkép.sk/Buday Mária

 

Az Európai Mobilitási Hét alkalmából ezen az őszön is nagyszerű rendezvényre került sor Komáromban. Szeptember 21-én délután legalább száz főt számláló tömeg jött össze a Szabadság Vándorai Túrakerékpáros Egyesület rendezvényére, melynek tagjai biciklis felvonulást szerveztek. Az említett közösség még 2003-ban alakult, vezetője Bujna Zoltán, a közismert és népszerű „biciklis dervis”.

 


Hogy ilyen sokan érdeklődtek a rendezvény iránt, ez nyilván a vezető személyiségének is köszönhető, hiszen ő példakép, aki hitelesen buzdíthat tömegeket a kerékpározásra.

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

 hirdetes_400x285  

A révkomáromi Bujna Zoltán bátor elszántsággal már több alkalommal eljutott Belső-Ázsiába két keréken. Első alkalommal 2005-ben (23 évesen) indult el, mégpedig a magyarok őshazája és nyelvének eredete után kutató Vámbéry Ármin, az egykori világhírű orientalista nyomdokaiban. (Vámbéry 1861-ben indult útnak az MTA támogatásával, Rasid Effendi néven szunnita dervisnek öltözve.)

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Bujna Zoltán 2013-ban, 31 éves korában közép-ázsiai útja során 107 nap alatt 14 országon áthaladva 7381 kilométert tett meg. Kerékpáron végigjárt útjairól több könyvet is írt, és számos előadást, vetítéssel egybekötött élménybeszámolót tartott.

 

A közkedvelt biciklis dervis ma már családapaként, feleségével és három pici gyermekével együtt kedvelteti a kerékpározást, nem utolsó sorban a környezetbarát, személykocsit mellőző, városi közlekedés népszerűsítése érdekében.

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Szabadság Vándorai Túrakerékpáros Egyesület  fő célja tulajdonképpen ugyanez: a természetvédelem és a kerékpározás együttes, összefüggő népszerűsítése. Megalakulásuk óta több biciklis rendezvénybe kapcsolták be a város lakóit, jelenlegi felvonulásukkal pedig sokadik éve csatlakoztak a mobilitás hetéhez. Rendezvényükhöz társszervezőként most a Komáromi Művészeti Alapiskola, valamint a Slovenskí rebeli folklór táncegyüttes kapcsolódott be.

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Maga az Európai Mobilitási Hét 1997-ben Franciaországból indult, s napjainkra már többezer település csatlakozik hozzá, s rendezvényeikkel a gyalogos közlekedést, a kerékpáros közlekedést, valamint a tömegközlekedési járművek használatát preferálja.

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

A komáromi rendezvény résztvevői 17.00 órakor találkoztak a Klapka-téren, ahol Bujna Zoltán köszöntötte az egybegyűlt bringásokat, és ismertette az aktivitás menetét. Hangsúlyozta, hogy fő céljuk a figyelemfelkeltés, a kerékpározás népszerűsítése, mindezekkel összefüggésben az egészségünk, a természet, az életkörnyezetünk óvása. A szervezők biciklizés, sportolás, kirándulás alkalmával használható apró ajándéktárgyakat osztottak szét a résztvevő gyerekek között.

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Maga a kerékpáros felvonulás 17.30-kor indult, összesen 7 km távot tett ki, mely a város főteréről indult, végig haladva a Nádor utcán, majd a Duna-rakparton. Innen áttértek az Eötvös utcára, majd a külső városrészben érintették a Bástya lakótelepet, s innen kanyarodtak vissza a Klapka-térre.

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

A kerékpáros rendezvényt a Művészeti Alapiskola növendékei, valamint a Slovenskí rebeli folklór együttes tette igazán hangulatossá, hiszen a város több pontján színvonalas előadásaikkal szórakoztatták a kerékpározókat, s a nézelődőket. Mindezt segítette a kellemes, napfényes időjárás is, ami az égiek jóvoltából két zordabb, csapadékos nap közé ékelődött be.

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

A Szabadság Vándorai Túrakerékpáros Egyesület által megrendezett felvonulás nagyon hangulatos, jól szervezett, és határozottan családbarát volt, aktív résztvevői minden bizonnyal kellemes emlékként tekintenek majd rá vissza. Öröm volt megtapasztalni, hogy rengeteg kisgyermekes szülő kapcsolódott be az egészséges életmódra nevelő rendezvénybe.

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Hajrá, csak így tovább, kerékpárra fel!

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.