Nyitókép forrása: pixabay.com

 

A második világháború óta nem látott mértékben csökkent a várható élettartam a fejlett gazdaságok közé sorolt országokban. A legsúlyosabb visszaesést az amerikai férfiak körében mérték – állítja egy friss tanulmány, amelyet az oxfordi Leverhulme Centre for Demokgraphic Science közölt.

 

A kutatócsoport összesen 29 ország adatait gyűjtötte össze Európából, Észak-Amerikából. Azt találták, hogy a 29 országból 27-ben csökkent a születéskor várható élettartam, méghozzá olyan mértékben, hogy az elmúlt évek pozitív trendjét is semmissé tette a pandémia.

 

A várható élettartam csökkenése a férfiakat jobban érinti, mint a nőket: az amerikai férfiak adatai a legrosszabbak, 2020-ban 2,2 évvel csökkent a várható élettartamuk. A második legrosszabb kilátásai a litván férfiaknak van, az ő élettartamukat 1,7 évvel vágta vissza a járvány.

 

 hirdetes_400x285  

Spanyolországban, Angliában, Walesben és Belgiumban a visszaesés a második világháború vége óta nem volt ekkora. Fél évnyi járvány akkora várható élettartam csökkenést okozott, mint a második világégés.

 

A nők esetében 9, a férfiak esetében 10 olyan ország volt a kutatók listáján, amelyekben több mint egy évet csökkent a várható élettartam, és 22 olyan nemzet van, ahol fél évnél nagyobb volt a visszaesés. Összehasonlításul: a fejlett gazdaságokban a várható élettartam 5,6 évente tolódik ki egy évvel. A koronavírus így az amerikai férfiakat 12 évvel vetette vissza.

 

demographicscience.ox.ac.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!