Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

A kontroverz dietetikus, Dr. Igor Bukovský nemcsak könnyedén vette a COVID-19 betegség komolyságát, hanem hazugságokat és féligazságokat is terjesztett.

 

Népszerűségi hullám

 

 hirdetes_810x300  

A megszüntetett YouTube csatornájának népszerűsége elsősorban a járvány idején tetőzött. A táplálkozási szakértő a csatornáján gyakran kritizálta a kormány által bevezetett óvintézkedéseket, és a saját nézeteit prezentálta követőinek. Igor Bukovský orvosként végzett az egyetemen, de soha nem tevékenykedett orvosként és egyetlen atesztációt sem csinált. Ennek ellenére nem habozott a kötelező maszkviselés gyalázásával, az állati antiparazitikum, az ivermektint és dióevés népszerűsítésével. Nézeteit a saját kollégái is kritikával illették, a konspirátorok körében azonban tovább nőtt a népszerűsége.

 

Veszélyes hoaxok

 

Bukovský az interneten azt az álhírt terjesztette, miszerint a várandós nők 83 százaléka a vakcina beadása után az első trimeszterben elvetél. Ugyan később elnézést kért ezért a hoaxért, de a hazugságokat terjesztő videóját továbbra sem vette le a csatornájáról.

 

Ezután azzal a hamis állítással szerzett magának népszerűséget, miszerint a COVID-19 egy banális megbetegedés, és halálos, veszélyes járványként beszélni erről a betegségről nem más, mint egyszerű ijesztgetés.

 

A további videóiban olyan téveszméket prezentált, miszerint a szájmaszk viselése nem véd meg a vírus terjedéséről. Természetesen a fontos a szájmaszk típusa és higiéniája, de bizonyított tény, hogy lassítja a covid terjedését.

 

Bukovský azzal az állításával is felháborította a nyilvánosságot, miszerint azzal, hogy a YouTube csatornáján információkat közöl a covidról, a járványellenes harc élvonalába tartozik.

 

Folyamatos támadások

 

Igor Bukovský folyamatosan támadta a médiát és az újságírókat, akiket videóiban „bosszantó férgeknek“ és „propagandistáknak“ titulált, akik „elviselhetetlen bűzt és csípős folyadékot bocsátanak ki a környezetükre“.

 

A YouTube tegnap este megszüntette a 150 ezer követővel rendelkező csatornáját. Tartalékként még megmaradt neki a Dr. Igor Bukovský: Život a svet csatornája, ez azonban nem éri el az előző csatornájának népszerűségét. Amennyiben továbbra is veszélyes téveszméket fog terjeszteni, nem kizárt, hogy a megmaradt csatornáját is le fogják tiltani.

 

brainee.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.