Nyitókép: Körkép.sk/Mede Géza

 

Szeptember 27-én (hétfőn) Csíz-fürdőben specializált kórházi ellátási részleget adtak át. Agyvérzést elszenvedett betegeket fognak gyógyítani, akik rögtön az elsődleges kórházi ellátás után idekerülnek. 

 

„Az ilyen kórházi ellátásra nagy szükség van ahhoz, hogy az agyérrendszer meghibásodása esetén komplex ellátást kaphasson a beteg. Eddig nagyon hiányzott az időbeni, gyors rehabilitáció, hiánya megmutatkozott az esetek kezelésének az eredményességén”

 

– mondta Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter, aki részt vett a létesítmény átadásán. Az épület bejáratánál a parkban egy platánfát is elültetett annak a jeléül, hogy az elképzelés sikeres, tartós legyen, mint a platán. 

 

 hirdetes_300x300  
fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Michal Fajin, a fürdő igazgatója örömét fejezte ki, hogy a felelős személyek és intézmények döntésükkel elfogadták a Csízi-fürdő előnyeit a kórházi részleg létesítésénél.

 

„Örülök hogy az első ilyen létesítmény Szlovákiában nálunk, Csízben lesz, ezzel növelhetjük fürdőnk attraktivitását. Fiziátriai, balneológiai és gyógy-rehabilitációs kezelést fogunk biztosítani, a paciensek az állapotuktól függően hét kezelést fognak kapni naponta. Kihasználjuk Csíz-fürdő nagy előnyét, a jódos víz áldásos hatását úgyan úgy, mint a környezet, a parkunk pihentető jellegét. Nagy előny az is, hogy a betegek a rehabilitáció után, az orvos ajánlásától függően, rögtön elkezdhetik a gyógyfürdői kezelést. A beruházás nagysága csaknem 2 mil. euró, kapacitása 100 ágy, a fürdő alkalmazottainak a száma 80-ról 137-re emelkedik.””

 

– mondta az igazgató.

 

fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Martin Kultantól, a Dôvera egészségügyi biztosító vezérigazgatójától megtudtuk, hogy egyedüli biztosítóként vállalták fel a kezelések teljes költségének a megtérítését. Úgy látják, hogy ez a kezelés nagyon hiányzott nálunk, bizonyára eredményekkel kecsegtet a bevezetése.

 

Véleménye szerint több ilyen létesítményre lenne szükség. Az agyérrendszer meghibásodása gyakori oka az elhalálozásnak és a rokkantságnak. A 2019-es évben az agyvérzés 13 ezer embert sújtott Szlovákiában, negyedük egy éven belül elhalálozott. Tartós következményt pedig a betegek egyharmada szenvedett el.

 

„Mivel az első három hónap döntő időszak az agyvérzés alakulásában, az ilyen létesítménynek  nagyon fontos szerepet tulajdonítunk.” 

 

fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Az átadáson részt vett Ján Lunter megyeelnök és Ondrej Lunter alelnök is. A Körkép.sk Ondrej Luntert kérdezte, hogy mit jelent neki az átadás?

 

„Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy az első ilyen létesítményt a megye területén hozza létre az egészségügyi minisztérium. Külön örülök annak, hogy Csíz-fürdő a szerencsés, hiszen itt, a megye déli részén nagy szükség van az új munkahelyek kialakítására.”

 

fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Portálunk megkérdezte a Szlovákiai Fürdők Szövetsége elnökének, Janka Záležákovának  a véleményét is a létesítmény létrehozásáról :

 

„Nagyon fontosnak tartom, hogy nem Pozsonyban alakították ki a specializált kórházi ellátási részleget, hanem egy ilyen szép, félreeső helyen, Csíz-fürdőben. Mi dolgozunk azon, hogy több hasonló típusú fürdőben is alakuljon ilyen létesítmény, hiszen a kis fürdőknek megvan a maguk csodás gyógyító hatása. Szeretnénk elérni, hogy a programba bekapcsolódjon a Szociális biztosító is. Úgy gondoljuk, hogy ők, együtt az egészségügyi biztosítóval erősebb, hatékonyabb tímet alkotnának a betegség komplex kezelésében.”

 

Az átadáson részt vett vendégek megtekintették az új részleget, majd állófogadáson vettek részt.

 

fotó: Körkép.sk/Mede Géza

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.