Nyitókép forrása: MTI/Varga György

 

A Szlovák Gyógyszerfelügyelet (ŠÚKL) közzétette legfrissebb statisztikáit a koronavírus elleni oltások mellékhatásairól érkezett bejelentések kapcsán. Eszerint szeptember 29-ig összesen 8649 bejelentés érkezett, ebből 1008 bizonyult komolynak. Szlovákiában 2 252 158 teljesen beoltott személyt tartanak nyilván.

 

A teljesen beoltottak közül közel 1,6 millióan kaptak Comirnaty-t (Pfizer-BioNTech) vakcinát, 230 ezren Spikevax-ot (Moderna), 408 ezren VaxZevriát (AstraZeneca),  72 ezren Janssen egydózisú vakcinát, és közel 16 ezren Szputnyik V orosz vakcinát.

 

A legtöbb bejelentés a Prizer készítménye esetén futott be a gyógyszerfelügyelethez, de a felhasznált vakcinák számát tekintve ez önmagában nem releváns adat. A Pfizer vakcinája esetében tízezer beoltottra jut 3,42 komolyan vehető (bejelentett) mellékhatás, ennél jobb eredményt csak a Szputnyik V ért el (1,88 komoly bejelentés 10 ezer beoltottra). A Moderna és Janssen vakcinák ezen a téren szinte azonos arányokat produkáltak. A lakosság oltásából egy ideje kivont AstraZeneca esetében viszont 7,5 komoly mellékhatás jutott 10 ezer beoltottra, ami jóval kirívóbb adat.

 

 hirdetes_810x300  

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!