Nyitókép: reprofoto

 

Ami első hallásra egy rossz viccnek tűnik, az ma a valóság. Az osztrák „Kronen Zeitung” napilap is lehozta azt az elképesztő hírt, hogy a Roberto Blanco („Fehér Roberto”) névre hallgató színesbőrű német slágerénekes egy videóban fordult Bécs főpolgármesteréhez, a szocialista Michael Ludwighoz, hogy engedélyezze a bécsi Központi Temetőben nyugvó híres német zeneszerző, Ludwig van Beethoven exhumálását. Blanco meggyőződése, hogy Beethoven valójában nem fehér-, hanem színesbőrű volt.

 

„Egy bizonyos Ludwig van Beethoven, vajon kire hasonlított jobban? Önre (Michael Ludwig, megj.) vagy rám? (…) Az Ön kezében a döntés, hogy végre tiszta vizet öntsünk a pohárba!”

 

– mondta Blanco a bécsi főpolgármesternek címzett, kissé gyermeteg videójában. Amit azonban korántsem lehet egy kézlegyintéssel elintézni, hogy Blanco mögé felsorakozott az innsbrucki mikrobiológus, Dr. Walther Parson is, aki kész a vizsgálatok elvégzésére.

 

 hirdetes_810x300  

Dr. Ralf G. Jahn történész szerint való igaz, hogy Beethoven barna bőrszínével és göndör hajával eltért az akkor tipikus bécsi lakos megjelenésétől, az azonban már erősen kérdéses, hogy feketebőrű lett volna.

 

Beceneve, „a spanyol”, abból ered, hogy felmenői közt flamandok is voltak, akik az akkor spanyol uralom alatt lévő Belgiumból származtak. Hogy a spanyol hadseregben szolgáló mórok és Beethoven női elődjei között volt-e egyáltalán bárminemű kapcsolat, nem bizonyított.

 

A bécsi városháza egyelőre nem reagált Blanco felhívására.

 

Korkep.sk/Krone

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.