Nyitókép: larvf.com

 

Magyarország nyerte meg a Borfelismerő Világbajnokság (Championnat du monde de dégustation La RVF) szombati döntőjét. A magyar csapat 27 nemzet legjobb borkóstolói között diadalmaskodott, legyőzve a házigazda és címvédő francia csapatot.

 

A borfelismerés világbajnokságaként ismert Championnat du Monde de Dégustation döntő fordulójának idén az avignoni Pápai Palota adott otthont. Az évről évre egyre növekvő érdeklődésnek örvendő verseny döntőjében 27 nemzet legjobbjai, nemzetenként egy-egy, négyfős csapatokat alkotva mérték össze tudásukat és érzékszerveik érzékenységét. Természetesen a versenyen a legnagyobb bornemzetek csapatai is részt vettek, köztük Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Amerikai Egyesült Államok, illetve Dél-Afrika. Emellett olyan nemzetek csapatai is képviseltették magukat, amelyek bár a borokat nagyrészt importálják, de a borkultúrájuk kiemelkedő: Japán, Anglia, Svédország, Finnország, illetve Dánia. Ilyen illusztris mezőnyben hatalmas sikert jelent a magyar csapat győzelme.    

 

A verseny során 12 bort kellett beazonosítani szőlőfajta, termőhely, évjárat és termelő szerint. Ami azonban a szabályok szintjén könnyen leírható, az a valóságban korántsem ennyire egyszerű. Természetesen a versenyzők nem láthatják a kóstolásra kerülő borok palackját és semmilyen segítséget sem kérhetnek a feladathoz. Akár egy vizsgán: tilos a telefon- és az internethasználat. A négyfős csapat tagjai csak egymással beszélhetnek és közösen kell felismerniük a borokat, azaz csapatonként egy-egy megoldás adható. Amelyik csapat pedig a legtöbb bor jellemzőit ismeri fel, az kapja a legtöbb pontot és az lesz a világbajnok. 

 hirdetes_300x300  

 

A versenyt az is nagyban nehezíti, hogy a borok a világ bármely szegletéből érkezhetnek, és bármilyen korúak lehetnek, illetve bármilyen fajta szőlőből készülhetnek. Az idei versenyen a szervezők például az óvilág borai mellett helyet adtak egy argentin, egy ausztrál és egy dél-afrikai tételnek is.

 

A borsor ebben az évben különösen nehéz volt, de a 6 bort követően a magyar csapat az élre állt és a verseny végéig megőrizte magabiztos vezetését a belga csapat előtt. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a spanyol csapat állhatott fel. 

 

A magyar csapat 166 pontot ért el és 12 pontos előnnyel aratott győzelmet a világ legjobb borfelismerői között. A csapat tagjai: Aranyos Attila (csapatkapitány), Rabcsánszki Laura, Dr. Molnár Levente, Didier Sanchez, Palágyi Krisztina (coach).

 

Körkép.sk/sajtóközlemény

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.