Nyitókép: reprofoto (TA3)

 

Frissítve: 21.22 A szlovák-magyar viszony és Budapest 400 millió eurós, külföldi földvásárlást szolgáló pénzalapja volt a téma a TA3 hírtelevízió csütörtök esti műsorának a Nap témájában (Téma dňa).

 

A magyar érdekeket Gyimesi György (OĽaNO) védte az ellenzéki Peter Kmeccel (Hlas) szemben. Peter Bielik műsorvezető ezúttal a soviniszta szlovák álláspontot erősítette.

 

A téma hátteréről itt, itt és itt írtunk a nap folyamán a Körképen.

 hirdetes_400x285  

 

Kmec: Orbán a múltbeli traumákat orvosolná

 

Kmec a műsorban elmondta, hogy Orbán Viktor igyekszik orvosolni a magyarok múltbeli traumáit, és a földvásárlások állami támogatásával egyfajta revizionista törekvéseket valósít meg.

 

„KIhasználja a szomszédos országok kormányainak gyengeségeit (…) él és visszaél a földvásárlásra vonatkozó uniós átmeneti időszakkal, miközben a múltbeli sérelmeket próbálja orvosolni“

 

– fogalmazott Kmec.

 

A Peter Pellegrini vezette Hlas képviselője elmondta azt is, ahogy az ilyenfajta magyar törekvésekhez kétoldalú egyezségre van szükség.

 

„Orbánnak sem tetszik, ha külföldi civil szervezeteken keresztül érkezik segítség Magyarországra. Közben ő maga ugyanezt teszi Szlovákiában különböző alapokon keresztül. A szlovák külügynek nem a sajtóból kellene értesülnie, lévén, hogy Budapest nem tájékoztatja partnereit“

 

– panaszolta Kmec.

 

Gyimesi György a műsorban elmondta, hogy Magyarország sikeres állam gazdasági tekintetben is, mely legfőképpen Orbán Viktor kormányának köszönhető. A Kmec által említett civil szervezetek példáját visszautasította, hiszen Szlovákiában nincs egyetlen olyan bejegyzett magyarországi civil szervezet sem, mely a szlovák kormány ellen tevékenykedne.

 

Gyimesi: Ahol a szlovák kormány csődött vall, Magyarország segít

 

 

„Ott, ahol a szlovák kormány csődöt mond, Magyarország segít”

 

– mutatott rá Gyimesi, aki szerint kettős kilométer van Pozsony részéről mások, és a magyarság megítélésében.

 

„Nem léptek közbe akkor, amikor a dánok, hollandok felvásárolták a mezőgazdasági földeket a Csallóközben. Budapest tudtommal két ingatlant vásárolt Kassán. Mindkét épület a városképet szépíti és marad Szlovákiában. Az ilyen segítséget díjazni kellene, nem pedig hangulatot kelteni”

 

– fogalmazott Gyimesi.

 

A koalíció magyar képviselője szerint, ha a magyar kormány képes működtetni önmagát és emellett még támogatni is a határon túli magyarokat, az csak dicsérendő, nem pedig kritizálni kellene.

 

„Mai napig nem értem, hogyan zavarhat valakit, hogy 70 templomot felújítanak, óvodákat, iskolákat újítanak fel. Ennek a kritizálásának semmi köze a jószomszédi kapcsolatokhoz”

 

– mutatott rá Gyimesi, aki azt is elmondta, hogy eleve a szlovák-magyar alapszerződéssel is összhangban van, ha a két ország egymás területén támogatja saját nemzettársait.

 

Emlékeztetett arra, hogy az Alaptörvény is kimondja, hogy a mindenkori magyar kormány felelősséget vállal a határon túli magyarságért. Az ide érkező anyagi támogatások, épületfelújítások is ezt a célt szolgálják.

 

Peter Bielik műsorvezetőt mindenesetre az érvek nem nagyon hatották meg. Élő adásban javasolta, hogy fel kellene újítani a kis-Antantot Orbán megregulázására. Feltette azt a kérdést is, hogy honnan van Magyarországnak ennyi pénze, ami mögött szerinte biztosan lennie kell valaminek. Elhangzott részéről az is, hogy a magyar kormányt is biztosan zavarná, ha szlovák építészek jelennének meg magyar területen, és kezdenének ingatlanok felújításába, illetve vásárlásába.

 

Bielik a műsorban ragadozónak és predátornak nevezte Orbán Viktort.

 

Az adásban elhangzott az is, hogy Szlovákia szeretné elérni, hogy külföldi szubjektumok ne tudjanak betörni az országba és itt több ezer hektár mezőgazdasági földterületet vásárolni. Egyúttal ellenőrizni akarják a Szlovákiába érkező külföldi pénzforrásokat is.

 

A műsor ITT visszanézhető.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 16 olvasónak tetszik ez a cikk.