Pál
 • HUF: 394.04
 • USD: 1.04
 • 22 °C
 • 37 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Gyimesi-Kmec a magyar-szlovák viszonyról a TA3-ban: Az ellenzéki politikus szerint meg kell állítani Orbán revizionista földvásárlási törekvéseit.

Kmec: Orbán orvosolná a magyarok múltbeli traumáit. A földvásárlásokkal revizionista törekvéseket valósít meg.

Nyitókép: reprofoto (TA3)

 

Frissítve: 21.22 A szlovák-magyar viszony és Budapest 400 millió eurós, külföldi földvásárlást szolgáló pénzalapja volt a téma a TA3 hírtelevízió csütörtök esti műsorának a Nap témájában (Téma dňa).

 

A magyar érdekeket Gyimesi György (OĽaNO) védte az ellenzéki Peter Kmeccel (Hlas) szemben. Peter Bielik műsorvezető ezúttal a soviniszta szlovák álláspontot erősítette.

 

A téma hátteréről itt, itt és itt írtunk a nap folyamán a Körképen.

 

Kmec: Orbán a múltbeli traumákat orvosolná

 

Kmec a műsorban elmondta, hogy Orbán Viktor igyekszik orvosolni a magyarok múltbeli traumáit, és a földvásárlások állami támogatásával egyfajta revizionista törekvéseket valósít meg.

 

„KIhasználja a szomszédos országok kormányainak gyengeségeit (…) él és visszaél a földvásárlásra vonatkozó uniós átmeneti időszakkal, miközben a múltbeli sérelmeket próbálja orvosolni“

 

– fogalmazott Kmec.

 

A Peter Pellegrini vezette Hlas képviselője elmondta azt is, ahogy az ilyenfajta magyar törekvésekhez kétoldalú egyezségre van szükség.

 

„Orbánnak sem tetszik, ha külföldi civil szervezeteken keresztül érkezik segítség Magyarországra. Közben ő maga ugyanezt teszi Szlovákiában különböző alapokon keresztül. A szlovák külügynek nem a sajtóból kellene értesülnie, lévén, hogy Budapest nem tájékoztatja partnereit“

 

– panaszolta Kmec.

 

Gyimesi György a műsorban elmondta, hogy Magyarország sikeres állam gazdasági tekintetben is, mely legfőképpen Orbán Viktor kormányának köszönhető. A Kmec által említett civil szervezetek példáját visszautasította, hiszen Szlovákiában nincs egyetlen olyan bejegyzett magyarországi civil szervezet sem, mely a szlovák kormány ellen tevékenykedne.

 

Gyimesi: Ahol a szlovák kormány csődött vall, Magyarország segít

 

 

“Ott, ahol a szlovák kormány csődöt mond, Magyarország segít”

 

– mutatott rá Gyimesi, aki szerint kettős kilométer van Pozsony részéről mások, és a magyarság megítélésében.

 

„Nem léptek közbe akkor, amikor a dánok, hollandok felvásárolták a mezőgazdasági földeket a Csallóközben. Budapest tudtommal két ingatlant vásárolt Kassán. Mindkét épület a városképet szépíti és marad Szlovákiában. Az ilyen segítséget díjazni kellene, nem pedig hangulatot kelteni”

 

– fogalmazott Gyimesi.

 

A koalíció magyar képviselője szerint, ha a magyar kormány képes működtetni önmagát és emellett még támogatni is a határon túli magyarokat, az csak dicsérendő, nem pedig kritizálni kellene.

 

“Mai napig nem értem, hogyan zavarhat valakit, hogy 70 templomot felújítanak, óvodákat, iskolákat újítanak fel. Ennek a kritizálásának semmi köze a jószomszédi kapcsolatokhoz”

 

– mutatott rá Gyimesi, aki azt is elmondta, hogy eleve a szlovák-magyar alapszerződéssel is összhangban van, ha a két ország egymás területén támogatja saját nemzettársait.

 

Emlékeztetett arra, hogy az Alaptörvény is kimondja, hogy a mindenkori magyar kormány felelősséget vállal a határon túli magyarságért. Az ide érkező anyagi támogatások, épületfelújítások is ezt a célt szolgálják.

 

Peter Bielik műsorvezetőt mindenesetre az érvek nem nagyon hatották meg. Élő adásban javasolta, hogy fel kellene újítani a kis-Antantot Orbán megregulázására. Feltette azt a kérdést is, hogy honnan van Magyarországnak ennyi pénze, ami mögött szerinte biztosan lennie kell valaminek. Elhangzott részéről az is, hogy a magyar kormányt is biztosan zavarná, ha szlovák építészek jelennének meg magyar területen, és kezdenének ingatlanok felújításába, illetve vásárlásába.

 

Bielik a műsorban ragadozónak és predátornak nevezte Orbán Viktort.

 

Az adásban elhangzott az is, hogy Szlovákia szeretné elérni, hogy külföldi szubjektumok ne tudjanak betörni az országba és itt több ezer hektár mezőgazdasági földterületet vásárolni. Egyúttal ellenőrizni akarják a Szlovákiába érkező külföldi pénzforrásokat is.

 

A műsor ITT visszanézhető.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 16 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Bendegúz Ábrahám
2021. okt. 07. 22:37

Addig fogtok pattogni, míg Orbán egy kicsit megengedi a migránscsapot észak felé, aztán majd lesz földfoglalás még a Tátra alatt is és majd még le is térdeltek a muszlimok előtt, amig ilyen külügyminiszteretek van.

Almassy
2021. okt. 07. 22:53

Rendben. A szlovákiai magyarok megmutatják mit szeretnének felújítani, hol szeretnének új iskolákat és a szolvák állam kifizeti. Így jó lesz?

  Bendegúz Ábrahám
  2021. okt. 08. 02:49

  Ezek le vannak maradva. Krasznahorkán a várat sem tudják felujítani, pedig gyűjtést is szerveztek, hogy ne mind nekik kelljen állni. https://www.youtube.com/watch?v=UYr__ZppoRg De az oroszvári kastéllyal is töketlenkednek, arra sem képesek. https://ma7.sk/tajaink/nem-mozdul-elore-az-oroszvari-kastely-rekonstrukciojanak-ugye

Bendegúz Ábrahám
2021. okt. 08. 02:55

Iván, hogy ha még ezt is megtudná, hogy Magyarországnak már tengeri kikötője is van, akárcsak 100 évvel ezelőtt, akkor aztán már teljesen beleőszülne... https://index.hu/gazdasag/2019/07/05/triesztben_lesz_a_magyar_tengeri_kijarat/

  Márta
  2021. okt. 08. 11:26

  Aki tudja, hallgassa meg. Érdemes! Kapkodnak fűhöz-fához, mindig utólag értesülnek a "tegnap" történtekről, "kettős mérce"!, fogalmuk nincs, mi történik az országban és azon túl!!!, ... sorolhatnám tovább, de nem teszem! És Korcok úr nem most pottyant a politikába, lehet szidni a jelenlegi kormányt, de ő nem most kezdte, Peter Kmecről nem is beszélve! Most újra kiderült, amíg megosztva vagyunk, úgy gondolják: Szegények, mondjanak, amit akarnak. De a Szövetség, potenciális parlamenti képviselete után???/csak rajtunk múlik, újra ellenség lettünk! Nem baj! Legalább tudják, itt vagyunk! Ne adjuk fel!!!

B, Gy.
2021. okt. 08. 09:57

A szlovak egy egyszeru nep nagydolgokra nem kepesek de butasagra hajlamosak es fogni kell a kezuket ahogy a tortenelem soran mindig is volt, hogy elne tevedjenek a vilag dolgaiban.

Alajos
2021. okt. 08. 16:14

El ne feledjétek véreim,hogy Korcsok a SaS embere,ezek libsik,és már összeszűrtéka levet Pampalinivel,alias Pelegrinivel,és ha nem jut be a parlamentbe az Összefogás és a KDH,akik megerősíthetik majd a jobboldalt,miután kellő időben Sulík kilép a koalícióból és kormányválság lesz,és előrehozott választás.Pelegrini nem megy Ficóval egy koalícióba,mert utálják egymást,hanem majd Sulíkkal és Kollárral,vagy más leendő libsikkel,mert Sulík és Csaputáné a brüsszeli szlovák faló,mint a V4-ek bástyarontója.Matovicot megbéyegzik,mint magyarbarátot,bohócot,oklevélhamisítót,adócsalót,és ez az áldott jó szlovák nép majd meg is átkozza ezért.Akik hisznek abban,hogy folyékony csipek vannak az oltóanyagban?, Más. A szlovák egyház,élén az inkivizítor kinézetű Zvolenskyval letiltotta az október 2-i,szombati, máriavölgyi magyar zarándoklatot,kvázi vírusveszély miatt,pedig kint lett volna,és Pozsony akkor még zöld volt,csak hétfőtől lett narancssárga.De futbalstadionok tele vannak mindmáig ,mert ott nincs vírus?Eza nemzeti elnyomás iskolapéldája,mi magyarok még 100 év után is háborús vesztesek vagyunk,mert hagyjuk magunkat. .

f.
2021. okt. 08. 19:34

Egyfajta revizionista törekvéseket valósít meg. - ADNÁ AZ ÉG!!!!!!!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket