Nyitókép forrása: Image by Emilian Danaila from Pixabay

 

Folyamatosan emelkedik a függőséget okozó gyógyszerek fogyasztása, közölte a Szlovák Állami Gyógyszerfelügyelet (ŠÚKL). A hatóság szerint ezt a trendet a koronavírus-járvány felerősítette.

 

„A gyógyszerfüggőség betegség, amelyet a túlzott vagy mértéktelen és ismétlődő, kényszerű gyógyszerfogyasztás jellemez. Gyógyszerfüggőségről akkor beszélünk, amikor a beteg elveszti az ellenőrzést a gyógyszer használata felett, a kelleténél hosszabb ideig vagy nagyobb adagokban fogyassza, mint azt javasolták számára”

 

írta a ŠÚKL a közösségi hálón. Úgy fogalmaztak, a függőség lehet pszichológiai is, például, amikor a gyógyszer fogyasztása kellemes érzésekkel párosul, vagy amikor nem fogyasztása kellemetlen érzetekkel társul.

 

Más esetekben fizikai függőség is kialakulhat, és a betegnél a gyógyszer használatának abbamaradása elvonási tüneteket produkálhat.

  hirdetes_300x300   

 

„A függőség következtében az adott hatóanyagra akár tolerancia is kialakulhat, ami miatt a betegnek egyre nagyobb adagokat kell fogyasztania ugyanannak a elvárt hatásnak eléréséért. A tolerancia az adagok növelését indikálja, a beteg végeredményben akár túl is adagolhatja magát”

 

írja a gyógyszerfelügyelet.

 

Ilyen függőség alakulhat ki bizonyos fájdalomcsillapítók, altatók, feszültségoldók és érzéstelenítők mértéktelen fogyasztása esetén. Leggyakrabban a kedélyjavítók és viselkedésmódosító gyógyszerek miatt alakulhat ki függőség.

 

Ugyanakkor vannak gyógyszerek, amelyek egész életen át tartó fogyasztásuk ellenére sem okoznak függőséget. Ilyen a krónikus cukorbetegség vagy a magas vérnyomás elleni gyógyszerek.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.