Nyitókép forrása: MTI/Varga György

 

Az mRNS vakcinák nyújtják a legnagyobb védelmet a koronavírusfertőzés ellen, de jól teljesítenek az adenovírusos oltóanyagok is. Az elölt vírust tartalmazó Sinopharm kínai vakcina teljesítménye azonban elmarad a várttól, ezért esetében indokolt a harmadik oltás felvétele is – közölte a Portfólió.hu a Magyarországon alkalmazott vakcinák hatékonyságáról írt összefoglalójában.

 

Az adatok egy, a Videoton munkavállalói körében végzett vizsgálat eredményeiből származnak. Eszerint a Pfizer és a Moderna termelik a legtöbb antitestet a szervezetben. A kínai vakcina gyengébben teljesített, de a harmadik oltás felvételével látványosan megugrik az ellenanyag mennyisége a szervezetben. Ugyanakkor nincs olyan vakcina által nyújtott védettség a koronavírussal szemben, amelynek hatása az idő múlásával nem gyengülne, így előbb vagy utóbb mindegyik készítmény esetében ismétlő oltásra lesz szükség.

 

A kutatás során több száz ellenanyagvizsgálatot végeztek el. Az adatok azért is érdekesek, mert bár önmagában az antitestek száma sem árulhat el mindent a vakcinák nyújtotta védettségről, ez az első olyan felmérés, amellyel legalább hozzávetőlegesen hatékonysági rangsor állítható fel. Másik érdekesség, hogy Magyarországon releváns információk érhetők el, hiszen csaknem minden elterjedtnek mondható vakcinával tömegeket oltottak be – kivétel a Janssen oltóanyaga, ott a minta túlságosan kicsi, hogy messzemenő következtetéseket vonjanak le. A kutatás még nem zárult le, a nyolcszáz eddig elvégzett vizsgálat a következő eredményeket hozta:

 

 hirdetes_810x300  

Az amerikai Modernával teljesen beoltott személyeknél a védettség 8000 AU/ml,

az amerikai-német Pfizer-BioNTech esetében 5600 AU/ml,

a brit AstraZenecánál és az orosz Szputnyik V-nél 1550 AU/ml (ezek adenovírusos vakcinák),

a kínai Sinopharmnál pedig nagyjából 600 AU/ml antitestet mértek.

 

A Portfólió.hu hangsúlyozta, hogy a védettséget jelentő minimumszint csak 50 AU/ml.

 

A védettséget illető kérdések csak a  Sinopharm esetében merülnek fel, különösen a hatvan év feletti korosztálynál fordulnak elő nagyon alacsony értékek, volt akinél a vizsgálat időpontjában nullához közelített az antitestek száma (megjegyezzük, a kor előrehaladtával az ember immunrendszere nehezebben alkalmazkodik a fertőzés elleni védekezéshez). Ugyanakkor a harmadik oltás felvétele után egy másik kutatás szerint drámai antitestszám-növekedés várható. A harmadik oltás csaknem minden esetben Pfizer volt, felvételével pedig még azoknál is 18 ezer AU/ml fölé emelkedett a védettségük, akiknek két felvett kínai vakcina után is nullához közelített az ellenanyagszám. 

 

Az ismétlő oltással azonban valószínűleg nem csak a kínai vakcinával élőknek kell számolni. Három hónappal a teljes oltottság megszerzése után az ellenanyag szintje a harmadára eshet vissza. Ez egy több ezer AU/ml védettséget produkáló vakcinánál nem jelent problémát, de egy 60 év felettinél, aki kínai vakcinával 100-150 AU/ml antitestszámmal rendelkezett, már igen – mert a minimumszint alá csökken. Ugyanakkor az antitestszámok csökkenése nem áll meg, és már korábbi tanulmányok is rámutattak, hogy még az mRNS vakcinák nyújtotta védettség is csökken.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.