Nyitókép: AFP

 

Forrnak az indulatok a németországi Köln városi tanácsában, miután a rajnaparti nagyváros főpolgármesternője, Henriette Reker a „tisztelet jeleként” engedélyezte, hogy péntekenként Köln 35 mecsetjébe a müezzin hívja imára a muszlim híveket.

 

Gerhard Papke, a liberális FDP politikusa Twitter-bejegyzésben azt a kérdést vetette fel a városvezetés irányába, hogy vajon hány templom harangjai konghatnak egy muszlim országban.

 

Ennél is tovább ment a Bild német napilap egyik muszlim riporternője, Shammi Haque:

 hirdetes_810x300  

 

„A müezzin hívása engem a kínzásra, uszításra és vérre emlékeztet. Egy szekuláris országban nem helyes, hogy egy városban minden pénteken „Allah hatalmas!” fog zengeni a müezzin torkából. Mi azért menekültünk ide (Németországba, megj.), mert nem akartuk ezt többet az életben hallani.”

 

A kölni főpolgármesteri hivatal azzal magyarázkodik, hogy ahogy a templomok harangja misére hív, úgy a müezzin éneke is hasonló célt szolgál. Ahmad Mansour, integrációs szakértő ellenben azt emelte ki, hogy Reker „naiv szimbólumpolitikát” folytat, ami biztosan nem segíti elő a muszlim vallású emberek elfogadását Németországban, sőt: csak még jobban elmélyíti az amúgy sem sekély árkokat.

 

Krone

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.