Nyitókép forrása: Esztergom, 2021. október 11. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2), Eduard Heger szlovák kormányfõ (b2), valamint Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere (j) és Eugen Szabó, Párkány polgármestere (b) a Mária Valéria híd átadásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Esztergomban 2021. október 11-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

A Párkányt Esztergommal összekötő Mária Valéria híd felújításának és átadásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, Esztergomban találkozott Orbán Viktor magyar és Eduard Heger szlovák kormányfő. Az újkori történelem során számtalan megpróbáltatáson átesett hídnál mindkét ország miniszterelnöke a hidak és a két ország jó viszonyának fontosságát hangsúlyozta. Ugyanakkor, míg Orbán Viktor nyíltan beszélt a Közép-Európára gyakorolt brüsszeli nyomásról, Eduard Heger az uniós források, az európai projektek és az uniós közösség jelentőségét emelte ki.

 

Orbán beszédében elmondta, hogy húsz évvel ezelőtt a Mária Valéria híd átadásakor még máshogy tekintettek a jövőre és Európára. Magyarország friss NATO-tag volt, három évre álltak a térség országai az uniós csatlakozástól, amelytől – joggal – azt várták, hogy megoldja a problémáikat.

 

„Mára ez a hangulat elszállt, elpárolgott. Rá kellett jönnünk, hogy nem lehet külső szereplők jóindulatára bízni a saját jövőnket. Nekünk magunknak kell minden egyes nap megharcolnunk a saját sikereinkért”

 

fogalmazott.

 hirdetes_300x300  

 

A magyar kormányfő kifejtette, „nekünk szlovákoknak és magyaroknak azon kell dolgoznunk, hogy az itt élő emberek úgy élhessenek, ahogy szeretnének”. Mint mondta:

 

„Aligha van másik két olyan nép, amely annyira hasonlóan látná a világot, mint a szlovák és a magyar. Egyetlen dolog van, ami ténylegesen elválaszt bennünket, a nyelvünk. Egészen addig tökéletesen értjük egymást, amíg el nem kezdünk beszélni [mosoly]”

 

mondta, majd Európára terelte a szót:

 

„Húsz éve még Európa is a mi oldalunkon állt. Támogatott bennünket, ezt a hidat is segített visszaépíteni. De ma már egyre gyakrabban nem egyenrangú partnernek, hanem másodrendű tagállamnak tekintik a közép-európaiakat. Ránk akarják kényszeríteni például azokat, akikkel mi nem akarunk együtt élni. Olyasmit akarnak ránk kényszeríteni, ami szűkítené a gazdasági lehetőségeinket. Olyan életmódot akarnak ránk kényszeríteni, ami szemben áll mindazzal, amit mi értékesnek és megőrzendőnek gondolunk. Ezzel a fenyegetéssel nehéz megküzdeni. Modern kori Dávidokként állunk a brüsszeli Góliáttal szemben. Erről a lengyel és cseh barátaink is sokat tudnának mesélni”

 

mondta a magyar kormányfő, emlékeztetve a közönséget, hogy a Mária Valéria hidat is idegenek rombolták le vagy épp hagyták meg romhalmaznak évtizedeken keresztül.

 

„Közép-Európán, szlovákokon és magyarokon bizony bizony többször is átgyalogoltak idegen nagyhatalmak. És az idegenek mindig lerombolták a hidakat, és mindig nekünk kellett újjáépíteni magukat. Két olyan ország határán, amely külön-külön és együtt is súlyos leckét vett az elmúlt évszázad megszállóinak agressziójából, könnyű belátni, mi, szlovákok és magyarok nem ellenségek, hanem sorstársak vagyunk. Az okos szomszédok nem háborúznak és nem ellenségeskednek egymással. A közép-európai sorsközösségben élő népek között értelmetlen bármiféle ellenségeskedés. Mindannyiunk túlélésének záloga a barátság és a szövetségkötés”

 

mondta Orbán. Hangsúlyozta, lehet egyszerre büszke európainak és szlováknak, illetve büszke európainak és magyarnak lenni, munkahelyeket teremteni, gazdasági növekedést elérni anélkül, hogy megtagadnánk életmódunkat, önmagunkat és múltunkat.

 

„Nincs sikeres Magyarország sikeres Szlovákia nélkül, és fordítva. Mi, a térség népei és államai csak akkor lehetünk sikeresek, ha mindannyian azok vagyunk, és együttműködünk. Ne legyenek illúzióink, a sikeres Közép-Európa csak nekünk fontos, másnak nem. Aki tehát az együttműködés ellen érvel, az saját maga ellen beszél”

 

mondta, hozzátéve, hogy a híd átadása óta eltelt két évtized után bebizonyosodott, hogy Magyarországnak és Szlovákiának kéz a kézben érdemes haladnia. A jelentős eredmények között említette a Visegrádi Négyek működését, majd kiemelte, hogy Brüsszellel ellentétben a V4-ek képesek voltak együttműködni a migránsválság és a koronavírusjárvány idején is.

 

„Mi jó tanítványai akarunk lenni a történelemnek. Nem csak újjá kell építeni a hidakat, hanem azt is észben kell tartanunk, hogy kik rombolták le őket. Ha nem ezt tesszük, újra és újra megtörténik. (…) A Mária Valéria híd is szombólum. Azt üzeni, Európa jövője mi vagyunk, és ne hagyjuk, hogy bennünket összekötő hidakat valaha is újra lerombolják. A sorsunk továbbra is közös.”

 

Zárta a magyar kormányfő.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.