Nyitókép forrása: archív

 

Egy friss felmérés szerint Szlovákiában az oltakozni nem szándékozó felnőtt lakosság 62,7 százaléka meg van róla győződve, hogy a következő hónapokban nem fertőződik meg koronavírussal. A felmérés a Hogy vagy, Szlovákia? címet viseli, és október 5., illetve 10. között végezték el a Seesame ügynökség munkatársai a Szlovák Tudományos Akadémia közreműködésével. Országos viszonylatban a felmérés szerint a szlovákiai lakosság 55 százaléka úgy véli, a következő hónapokban nem kapja el a koronavírust.

 

Ugyanakkor csak 8,2 százaléka gondolta úgy, hogy megfertőződik néhány hónapon belül. Látványos a különbség a beoltottak és a beoltatlanok között. Míg az előbbiek esetében 9,2 százalék gondolja úgy, hogy el fogja kapni a koronavírust, addig ez az arány az oltakozni nem szándékozók körében csak 5,1 százalék. A felmérés szerint a legoptimistábbak ezen a téren a idős emberek – akik viszont egyúttal a legveszélyeztetettebbek is.

 

„Az eredmény, miszerint a beoltatlanok úgy hiszik, a következő téli hónapokban nem fertőződnek meg koronavírussal, alátámasztja azt a következtetést, hogy az oltást elutasító emberek alábecsülik a fertőzés kockázatát. A megfertőződéssel nem számoló idős emberek magas aránya az egyik olyan tényező, amely megmagyarázza, miért olyan alacsony nálunk az oltási hajlandóság az magasabb korosztályok esetében”

 

közölte Miloslav Bahn, a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének munkatársa. Hozzátette, hogy azok körében a legmagasabb a fertőzés kockázatával számolók aránya, akik még nem oltatták be magukat, de szándékukban áll felvenni a koronavírus elleni vakcinát. Az ő esetükben a megfertőződéstől való félelem a motiváló erő, ami mivel csak egy szűk rétegről van szó, összességében a vírus elkapásának lehetősége gyenge motivációs erő ahhoz, hogy az oltást elutasítókat meggyőzzék.

 hirdetes_300x300  

 

A felmérés arra is rámutat, hogy az oltás felvételének vagy elutasításának döntése nem a járványhelyzet, kizárólag személyes elhatározás függvénye.

 

„Figyelemreméltó körülmény, hogy már a harmadik hullámot tapossuk, de még mindig van bő 60 százaléknyi beoltatlan, aki saját sebezhetetlenségének illúziójában ringatja magát, és épp ez a legfőbb oka, hogy elutasítja a vakcina felvételét”

 

fogalmazott Barbara Laščáková, az SAV Szociálkommunikációs Kutatóintézetének munkatársa.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy más közösségi vagy közéleti témáktól eltérően oltás tekintetében szokatlanul nagy a bizonytalanok, a „nem tudom” választ adók aránya. Három csoportból kettőben egyharmad, egyben egy negyed közelében van az arányuk, míg összesítésben 36 százalék feletti. Ez mindenképp az oltásba az általa nyújtott védettségbe vetett bizalom hiányára vezethet vissza. Ugyanakkor, attól, hogy valaki józan fenntartásokat fogalmaz meg a vakcina hatékonyságával szemben, még nem kell, hogy elutasítsa azt, mint a fertőzés esélyeit csökkentő és a túlélés esélyeit növelő eszközt.

 

Azt is érdemes kihangsúlyozni, hogy mindhárom csoport esetében más és más oka van a nemleges válasznak. A beoltottaknál a megfertőződés elutasítása jelentheti a vakcinába vetett bizalmat is. A beoltatlanoknál azonban ugyanez a válasz inkább a járvány és a megfertőződés veszélyeinek, vagy épp a vakcina biztonságosságának tagadására vezethető vissza.

 

 

 

Postoj.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!