Nyitókép: TASR

 

Az óvintézkedések betartásának hajlandósága a minimumon van, a kontaktusok korlátozásának mértéke pedig a legalacsonyabb a járvány kezdete óta – derült ki az Ako sa máte, Slovensko? felméréséből.

 

A megfigyelt időszakban a járványellenes óvintézkedések betartására a legkisebb hajlandóságot azok a válaszadók mutatták, akik egyúttal azt is közölték, nem szándékozzák magukat beoltatni a koronavírus elleni vakcinával. Május óta hasonló mértékben csökkent az óvintézkedések betartásának hajlandósága az oltatlanok és a népesség többi részének körében.

 

 hirdetes_810x300  

Azok mellett a válaszadók mellett, akik nem tervezik magukat a jövőben beoltatni, a járványellenes óvintézkedések betartásának alacsony hajlandóságát mutatják a férfiak, azok a személyek, akik nem érzik magukat veszélyben a vírus miatt, illetve azok az adatközlők, akik elégedetlenek a kormány járványellenes óvintézkedéseivel. Ezzel ellentétben az idősebb válaszadók azok, akik alaposak a járványellenes óvintézkedések betartását illetően.

 

A saját háztartásunkon kívül élő emberekkel lévő kontaktusok korlátozása már a járvány kezdetén is az egyik alapvető rendelkezés volt a vírus terjedésének megfékezése érdekében. Arra a kérdésre, miszerint az adatközlők korlátozták-e a szociális és a társadalmi kapcsolataikat a közös háztartáson kívül élő emberekkel, a válaszadók többsége azt válaszolta, hogy részben (64,7%). A megkérdezettek 27,2%-a egyáltalán nem korlátozta a kapcsolatait, míg a 8,1%-uk teljes mértékben korlátozta a kapcsolatait a saját háztartásán kívül élő személyekkel.

 

Az oltatlanok veszélyérzete a legalacsonyabb

 

Az óvintézkedések betartásának mértéke, illetve a kapcsolatok korlátozása a koronavírus-járványtól való veszélyérzettel függ össze. Ez az érzés októberben lényegében ugyanolyan szinten volt, mint júliusban, a legalacsonyabb veszélyérzet pedig májusban volt jellemző. A járvány kezdete óta a legalacsonyabb veszélyérzettel azok a válaszadók rendelkeznek, akik nem hajlandóak magukat beoltatni.

 

„A tavalyi második hullámhoz hasonlóan a járvány harmadik hulláma idején is kijelenthető, hogy a veszélyérzet és az óvintézkedések betartása nem tükrözi a valódi járványhelyzetet. Az oltottak minden bizonnyal azért nem érzik magukat veszélyben, mert be vannak oltva, míg az oltatlanok azért nem érzik a járvány súlyát, mert tagadják a helyzet súlyosságát, illetve elégedetlenek a kormány járványkezelésével“

 

– jelentette ki Barbara Lášticová, a Szlovák Tudományos Akadémia Szociális Kommunikációs Kutatóintézetének munkatársa.

 

A felmérést október 5-e és 10-e között végzeték ezer válaszadó részvételével.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!