Nyitókép: Szövetség Fb-oldala

 

Frissítve: 12.46

Bár 1996 óta nem látott szlovák állami plusztámogatás érkezhet a Csemadokhoz, 300 ezer eurós nagyságrendben, Gyimesi György törvényjavaslatának nem mindenki örül. Mečiar kormánya óta amint szóba került a kisebbségi szervezetek támogatása, a szlovákiai magyar politikiai képviselet mindig azzal vigasztalta a választókat, hogy most nem volt rá politikai akarat.

 

Az is baj, ha van politikai akarat?

 

 hirdetes_400x285  

Az OĽaNO magyar nemzetiségű képviselője most megteremtette a politikai akaratot a kormánykoalícióban, mint ahogy azt tette a táblatörvény és a szlovák nyelv idegnyelvként való oktatásával kapcsolatban is az elmúlt napokban. A valós politikai sikerek ellenére azonban a finisben mégis nem várt helyről próbálják ellehetetleníteni a további építkezést.

 

A Szövetség országos elnökségi tagjaként, Most-Híd vegyespárti platformja elnökeként Rigó Konrád így nyilatkozik:

 

„A benyújtott tervezet (szerk. megj. Ún., Csemadok törvény) nagyon sok tisztázatlan kérdést vet fel, aminek végeredményeként nem csak a többi szereplőre, de mindenkire káros lehet.”

 

 

A dolog pikantériája, hogy ugyanebben a videóban szerepel Bárdos Gyula, aki a Csemadok országos elnökeként került szürreális helyzetbe. Bárdos ugyanis végig részese volt a Csemadok-törvény tervezetének előkészítésének, és üdvözölte annak végső verzióját.

 

Hogy pontosan mire gondol Rigó, nem tudni. A Körkép.sk mindenesetre elküldte az ezzel kapcsolatos kérdéseit a párt sajtóosztályához, várjuk a válaszokat.

 

Mi lehet Rigó indítéka?

 

A Szövetség megalakulásának idejében, amikor minden szereplő önszorgalomból vagy kényszerből, mindenesetre látszólagos igyekezettel iparkodik az egység és összefogás mentén politizálni, meredek lenne feltételezni, hogy a dolgok hátterében egyszerű politikai irigység és közéleti harcok bújnak meg. Hiszen ennek kárvallottja a Csemadok és annak több tízezres tagsága lehet. Valóban elképzelhető, hogy a Szövetség Most-Híd platformja akár még az állami támogatást is feláldozná azért, hogy Gyimesi György (OĽaNO) ne tudjon eredményt felmutatni?!

 

Rigó a legutóbbi, Smer – SNS – Most-Híd féle maffiakolacióban a kulturális minisztérium államtitkára volt. 2019-ben éppen ő kezdeményezte közvetve a Csemadok megszüntetését. Annak hátterében egy másik, szintén magyar kulturális és társadalmi szervezet megalapításának célja húzódott meg. Javaslatát akkor Solymos László (Most-Híd), a Szövetség Országos Tanácsának jelenlegi elnöke is támogatta.

 

Miért akarja a Most-Híd felszámolni a Csemadokot?

 

Gyimesi György Rigó felvetésére reagálva arról úgy fogalmazott közösségi oldalán, hogy a körülményekre való tekintettel kész a Csemadok-törvény tervezetének elnapolására. Egészen addig, amíg a Szövetség politikusai házon belül nem tisztázzák saját álláspontjukat a kérdésben, és nem adnak világos választ a vitatott kérdéseikre.

 

 

Jelenleg ugyanis az a helyzet állt elő, hogy a Szövetség politikusa, Rigó Konrád azt a tervezetet támadja, melyet párttársa, Bárdos Gyula a Csemadok elnökeként Gyimesi Györggyel egyeztetve jóváhagyott.

 

A témával még foglalkozunk.

 

Frissítve: Cikkünk megjelenése után néhány perccel lekerült a Rigó-Bárdos féle közös videó a Szövetség közösségi oldaláról.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.