Ambrus
  • HUF: 365.99
  • USD: 1.13
  • -3 °C
  • 3 °C
Mindennapjaink

Szlovákia segíti Litvániát a határkerítés megépítésében

Hat kilométernyi kerítéssel támogatja a migránsok elleni technikai akadály létrehozását

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis

 

Szlovákia hat kilométernyi kerítéssel támogatja Litvániát, amely Fehéroroszországgal közös határszakaszra épít technikai akadályt a migránsok feltartóztatására. Erről Eduard Heger (OĽANO) szlovák kormányfő beszélt a kétnapos EU-csúcs zárása után, pénteken a sajtónak. A segítséget a szlovák kormány az “EU külső határainak védelme” jegyében nyújtja, bár azt a szlovák miniszterelnök leszögezte, hogy Európa határait “modern tudományon” alapuló eszközökkel kellene védeni.

 

Litvánia Lengyelországhoz hasonlóan jelentős migrációs nyomás alá került. Fehéroroszország szó szerint migránsokat “importál” saját országába, majd a katonasággal a határhoz szállíttatja őket. A migránsok gyakran kimerülve érkeznek a határhoz, az időjárás viszonyok pedig enyhén szólva is zordak. Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök egyesek szerint így akarja kikényszeríteni az EU-tól és Lengyelországtól, hogy töröljék el az elnökválasztások elcsalása miatt kirótt szankciókat, és ismerjék el az elcsalt elnökválasztás eredményét hivatalosnak.

 

Litvánián kívül Lengyelország is határkerítést emel, ott a migránsválság még durvább, egész határmenti régiókat zárt le a katonaság.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket