Nyitókép forrása: AP Photo/Vadim Ghirda

 

A román egészségügy lényegében összeomlott a koronavírus-járvány súlya alatt, a kórházak megteltek, vannak akiknek várniuk kell a betegfelvételre. A napi fertőzöttek szám tízezer felett jár. Az iskolásoknak két hét vakációt rendeltek el, de a gyakorlatban senki sem meri garantálni, hogy két hét után újra megnyitnák az iskolákat. A közalkalmazottak több mint felét (52 százalékát) otthoni munkavégzésre utasították, elsősorban a beoltatlan vagy egészségügyi problémákkal küzdő beoltott alkalmazottakról van szó.

 

Románia kétezer intenzív ággyal rendelkezik, ezek mindegyike foglalt, a súlyos eseteknek is várniuk kell. Ha a tavalyi olaszországi helyzetből indulunk ki, akkor ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az orvosoknak dönteniük kell, melyik intenzív ellátásra szorulót veszik fel, és melyiket nem. Ötven beteget Magyarország és Lengyelország vett át a román kórházaktól.

 

Romániában az oltottsági szint mindössze 29 százalékos a teljes lakosság arányában, ez az EU legrosszabb adata (Bulgáriáé a második, Szlovákiáé a harmadik legrosszabb átoltottsági szint).

 

 hirdetes_300x300  

A politikusok nagy része a lakosságot okolja a vírus terjedéséért, mivel a románok körében gyorsan terjednek a vakcinaellenes összeesküvés-elméletek és álhírek. A román egészségügyet ugyanakkor évtizedek óta elhanyagolták, a korrupció burjánzása miatt pedig a rendszer a személyzet helytállása ellenére is omladozik – érzékelteti a helyzet súlyosságát a BBC brit közmédia beszámolójában.

 

BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!