Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Thibault Camus

 

Már hónapok óta esnek ki a csontvázak a Facebook háza táján, adatokkal való visszaéléssel, tisztességtelen üzleti praktikákkal és minimum erkölcsileg vitatható üzleti gyakorlattal vádolják a nagy közösségi hálót. És bár egy nemrégiben bekövetkező belső szivárogtatás hatalmas nyomás alá vette a céget, nyeresége mégis emelkedik, és a harmadik negyedévben még a vártnál jobb eredményt is ért el.

 

Nyilvánvalóan van igazság abban, amit a szivárogtatók mondanak, hogy a Facebook az üzleti nyereség érdekében hátrább sorolja a személyiségi jogokat és adatvédelmet, de most már azt is tudni, hogy az üzleti modell (sajnos) működik: a Facebook kilenc milliárd dollárnyi adózás utáni nyereséget könyvelt el az év harmadik negyedében. Az előző év azonos időszakában 7,8 milliárd dolláros hozamot realizált.

 

Mindezt annak ellenére, hogy több bizonyíték is arra utal, hogy a Facebook szándékosan nem szűri a törvényileg vagy akár erkölcsileg kifogásolható tartalmakat, mint amilyenek a gyűlöletbeszédek, nem akadályozza a választásokba való szervezett beavatkozást, és egyáltalán nem emel védőfalat a veszélyes tartalmak a fiatalkorúak közé. De ez csak a jéghegy csúcsa, a vállalat azt sem akadályozza, hogy bűnszervezetek ténykedjenek a közösségi hálón vagy használják ki annak előnyeit. Frances Haugen, egykori Facebook-alkalmazott az üggyel foglalkozó szenátusi meghallgatáson elmondta, a Facebook azért nem tartja be még a saját szabályait sem, mert akkor az emberek kimutathatóan kevesebb időt szánnak a facebookozásra, ami csökkenti a reklámbevételeket.

 

 hirdetes_810x300  

A Facebook hétfőn ellentámadásba lendült, Mark Zuckerberg elnök-vezérigazgató arról tájékoztatta a befektetőket, hogy egy „összehangolt támadás zajlik ellenük annak érdekében, hogy hamis képet fessenek a cég működéséről”.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy számos ország szeretné megadóztatni a Facebookot, hogy így jussanak pótlólagos bevételekhez a koronavírus miatt kialakult nehéz gazdasági helyzetben.

 

Körkép.sk, bbc.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!