Nyitókép forrása: illusztráció/Image by ds_30 from Pixabay

 

Több mint 56 ezer lakás és öt kórház marad melegvíz és fűtés nélkül az erdélyi Temesváron, és nem tudni, meddig. A Maszol.ro erdélyi hírportál közlése szerint az E.ON energiaszolgáltató beszüntette a földgázszolgáltatást a város ellátásáért felelős Coltermnek. Háztartások ezrei jártak pórul, és öt kórház. Az egyetlen szerencsés kivétel a Odobescu szülészet, amely saját hőközpontokkal rendelkezik.

 

Az E.ON azután állította le az energiahordozó szállítását, hogy egy keddi bírósági döntés értelmében a Clterm hivatalosan fizetésképtelenné vált és csődvédelem alá került. Az eddig önkormányzati tulajdonban lévő vállalatot mostantól csődbiztos felügyeli.

 

Dominic Fritz polgármester szerint a jelenlegi helyzetben állami támogatás nélkül a város távhőszolgáltatása nem bírja ki a telet. Jelenleg több szolgáltatóval is tárgyalnak, de a mostani piaci viszonyok között nagyon nehéz egyezségre jutni. Fritz szerint a Colterm csődjét az okozta, hogy már hosszú ideje önköltségi ár alatt értékesítette a távhőt, és 320 millió lejes (közel 65 millió eurós) tartozást halmozott fel. Az energiaválság nyilván kipukkasztotta a lufit.

 

 hirdetes_810x300  

Temesvár a kormánytól kért szenet a hőközpontok ellátáshoz.

 

Az E.ON kedden este jelezte, hogy a kórházak hőellátását az intézményekkel külön-külön megkötött szerződéssel orvosolná.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!