Nyitókép forrása:  SITA/Tesco SR

 

Már több mint kétezer üzlet jelentkezett be a visszaváltható flakonok és dobozok programjára. A PET-palackok és üdítős dobozok visszaváltására 1700 automatát állítanak csatasorba, néhány kisebb üzletben pedig kézi módszerrel szelektálják és zsákolják majd be őket – jelentette be Juraj Smatana környezetvédelmi államtitkár csütörtökön. A visszaváltás hivatalosan január 1-jével kezdődik.

 

A palackokat sértetlenül és kupakkal együtt kell majd visszaváltani, mindene gyes visszaváltott PET-palackért vagy dobozért 15 cent jár majd a lehetőséggel élő személyeknek.

 

A 300 négyzetméternél nagyobb eladóegységekben a visszaváltás lehetőségének biztosítása kötelező, a kisebb üzletek esetében önkéntes. Azokban az egységeket, ahol naponta 500 darabnál több palackot vagy dobozt váltanak vissza, visszaváltó automatával látják el.

 

 hirdetes_810x300  

Ott, ahol naponta 70 darabnál nem több a visszaváltott palackok és dobozok együttes száma, ott az ügyfél az üzlet alkalmazottjának átadja a flakonokat, aki átellenőrzi őket, majd egy külön nyomda segítségével kiállítja a kuponokat, amelyeket aztán a kasszánál be lehet váltani.

 

A visszaváltható PET-palackokat és dobozokat nyilak közé foglalt nagy „Z”-betűvel jelölik majd. A nem visszaváltható palackokat január végéig engedik forgalmazni, és június 30-ig kell tőlük megszabadulni (eladni, vagy megsemmisíteni)

 

A visszaváltás éves költségét a működtető 30 millió euróra becsüli. A minisztérium elismeri, hogy még 90 százalékos visszaforgatás esetén is veszteséges a rendszer.

 

A leadott palackokat és dobozokat Kocsócon (Vágújhelyi járás) tárolják majd, bár az visszaváltásért felelős állami hivatal hat másik „köztes” telephelyet is szeretne kialakítani az ország különböző pontjain.

 

A parlament elé egyébként már beterjesztették a hulladékgazdálkodási törvény módosítását, amely előírná, hogy a PET-palackok gyártásánál bizonyos százalékban már újrahasznosított anyagokat is fel kell használni. Ennek az lenne a célja, hogy a gyártókat rákényszerítsék, hogy az új PET-palackokat a régiek feldolgozásával állítsák elő.

 

Teraz.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.